13 синдрома, за които не сте чували

Някои синдроми, поради честата им употреба, са добре известни и разбираеми за пациентите, но съществуват и други, по-малко известни – с екзотични имена, необичайни прояви и с необикновени истории. Надяваме се, че след като прочетете тази информация, няма да откриете тези синдроми у себе си или сред приятелите си.

Първи синдром на “ВЗРИВЯВАЩАТА СЕ ГЛАВА

Преди всичко проявата му е свързана със стрес и различни натоварвания. Проявява се тогава, когато човек започва да заспива. Той усеща нещо като взрив вътре в главата си, чува силни звуци по време на сън или в началото на съня. „Взривът“ може да бъде придружен от визуални ефекти, ужас и дори дихателна недостатъчност. За щастие, лечението е много просто – пълноценна почивка, превключване на вниманието, промяна на обстановката, пише в. „Доктор“.

Най-странните синдроми в света
Най-странните синдроми в света

Втори синдром НА ЧУЖДИЯ АКЦЕНТ

По-често се проявява не веднага, а със закъснение от 1-2 години. Симптомите се изразяват в разстройство на речта, при което се променят темпът и произношението. В говора на човека се появява акцент и той звучи като чужденец, който учи нов език. През последните 70 години са описани петдесет такива случаи. Някои от пациентите са успели да възстановят речта си след дълго обучение, но при по-голямата част от жертвите на този синдром помощта е била невъзможна. Най-известен в това отношение е случаят на Астрид от Норвегия. Жената е била ранена в главата от шрапнел по време на бомбардировките. След известно време при дамата се появява странен немски акцент, което е доста притеснително за околните хора, като имате предвид, че годината е била 1941.

Трети синдром НА ЛЕТАЛНАТА ФАМИЛНА ИНСОМНИЯ

Това е генетично поражение на таламуса, който е отговорен за връзката между кората на главния мозък и тялото. В случая функционирането на този „комуникатор“ е нарушено, при човека се появяват проблеми със заспиването, той си почива все по-малко. В резултат на това след 7 до 36 месеца болният умира, а възрастта на увредените от този синдром обикновено е от 30 до 60 години.

Четвърти синдром: АНАЛГЕЗИЯ

Учените са успели да идентифицират тази генетична мутация, при която изцяло или частично липсва чувствителност към болкови дразнители. При това целият човешки живот се превръща в ежечасова борба с опасностите. Болката, всъщност, е кучето пазител на здравето ни, тя е сигнал за проблеми в организма. Пациенти с аналгезия постоянно са изложени на риск от нараняване, счупени кости, изгаряния и т.н. В резултат на това децата с този синдром може просто да изядат собствения си език, да сдъвчат устните си и да си извадят очите или зъбите. За щастие, тази мутация не се среща много често, от 1932 г. до днешни дни са описани само няколко случая.

Пети синдром: ТОЗИ НА МЕБИУС

На лицето му има просто замръзнала маска, няма усмивки, нито намръщени вежди, дори преглъщането е затруднено. Медицината не е в състояние да се справи с този феномен, но и откритите случаи не са много.

Шести синдром: НА КОТАРД

Човек си мисли, че вече е мъртъв, той дори усеща миризмата на трупа си и ядящите го червеи. Не се страхува от нищо, смята, че всичко вече му се е случило – какво може да застраши един труп! Лечението е насочено предимно към депресията.

Седми синдром: НА СТЕНДАЛ

Този синдром е описан за първи път от Стендал в едно от неговите произведения. Може да се види във всяка от най-известните художествени галерии и големите музеи.

Осми синдром: ТОЗИ НА АЛИСА – МИКРОПСИЯ и МАКРОПСИЯ

На пациентите, страдащи от този синдром, им се струва или че околните предмети са огромни, или непропорционално малки. Тези симптоми се свързват с ранните прояви на заболявания като мононуклеоза, епилепсия, мигрена и т.н. Или са доказателства за влиянието на психеделични препарати.

Девети синдром: НА МЮНХАУЗЕН

Основната им цел е да бъдат хоспитализирани, да им бъдат назначени различни изследвания, медицински процедури, дори и операции. Болните използват за тази цел най-различни трикове – от преструвки и импровизирани козметични средства, до самонараняване и приемане на медикаменти.

Има данни, че една дама в такова състояние е успяла да симулира 40 коремни операции и 500 хоспитализации. Смята се, че синдромът на Мюнхаузен е един вид опит да се привлече вниманието, да се принудят околните да отделят повече време и внимание на болния.

Десети синдром: АЛОТРИОФАГИЯ

Най-засегнати от синдрома са малки деца и хората с психични проблеми. Една от проявите му, между другото, са и гастрономичните капризи на бременните жени. Всъщност влечението към определен продукт е сигнал от страна на организма за липсата на дадено вещество.

Единадесети синдром: НА ПИТЪР ПАН

На практика това е крайна форма на инфантилност. Смята се, че от този синдром е страдал известният Майкъл Джаксън.

Дванадесети синдром: НА ЧУЖДАТА РЪКА

При това нервно-психическо разстройство човешката ръка започва да живее напълно независимо от съзнанието на пациента. Автономия получава едната или и двете ръце. Проявите могат да бъдат спонтанни, периодични или постоянни. Ръцете при това извършват всякакви действия, често напълно противоположни на волята на собственика.

Тринадесети синдром: НА КАПГАРС

При това разстройство на болния му се струва, че някой негов добър приятел или близък човек е изчезнал. Неговото място, тялото му е завзето от някой друг, който много му прилича, но все пак е друг човек. Няма значение откъде е дошъл този другият – може да е някой шпионин или извънземен. Най-важно за болния е усещането за „различност“ и стремежа да разобличи подмяната пред другите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *