Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4-те типа астма – от какво се провокират?

Сред най-новите открития за астмата са следните:

1. Нейна постоянна характеристика е възпалението на дихателните пътища – то се наблюдава дори и между пристъпите и е от особено значение за промяната в цялостното функциониране на белите дробове. С други думи астмата променя работата на дробовете всяка минута от деня, дори ако човек се чувства добре и диша свободно. Ето защо повечето хора с това заболяване се нуждаят от лекарства ежедневно, а не само по време на пристъп.

2. Астматичният пристъп е предимно съвкупност от комплексни реакции вътре в дихателните пътища. Тези реакции са провокирани от имунната система и включват много от клетките, свързани с появата на алергии: еозинофили, Т-лимфоцити, макрофаги, неутрофили и базофили, както и мастоцити и епителни клетки, които покриват дихателните пътища. Именно при тези реакции се образуват секретът и възпалението, които допълнително ограничават дихателния капацитет.

Но обогатените ни познания за астмата все още не са достатъчни, за да разберем какво точно я причинява. Един от основните въпроси

astmaе: каква всъщност е връзката между възпалението и астмата?

Например знаем, че болестта винаги се свързва с възпаление на дихателните пътища и че интензивността му предопределя остротата на симптомите. Освен това ни е известно, че при астма е налице ефектът на спиралата: възпалението влошава свръхчувствителността, която причинява още астматични пристъпи, а те водят до допълнително възпаление. Все още не е ясно какво точно провокира тази възпалителна реакция, но е установено, че с времето и без подходящото лечение възпалението е в състояние да промени физическото състояние и функционирането на белите дробове, като се стигне до замяна на нормалните тъкани с нефункциониращи, които не могат да се възстановят чрез лечение. Съществуват четири основни типа астма. Всеки се проявява по индивидуален начин, провокира се от разнообразни дразнители и реагира на различни видове лечения или интервенции.

1. Алергична астма (причинена от външни агенти) – това е най-често срещаната форма, а ако страдате и от алергии, вероятно астмата е на алергична почва. Пристъпите се провокират от алергени като сезонните полени или от целогодишни агенти, които навлизат в организма чрез дишането (включително и акари в домашен прах или животински пърхот). Алергичната астма често се проявява още в детството и трае цял живот.

2. Неалергична астма (причинена от вътрешни агенти) – Тази форма на заболяването не се свързва с алергия, а е резултат от агент, действащ вътре в организма. Може да се асоциира с хроничен синузит и други причини, например чувствителност към аспирин. Обикновено се развива на по-късен етап от живота и познанията ни за провокиращите я фактори са доста ограничени. Затова тя често е по-трудна за лечение в сравнение с алергичната астма.

Лула с хималайска сол помага при астма
Лула с хималайска сол помага при астма

3. Астма от смесен тип – понякога заболяването се дължи едновременно и на алергени, и на други фактори. Например ако сте алергични към треви и дървесни полени и това провокира пристъпите ви, като проявленията продължават дори и през зимата, когато вече няма полени.

4. Обострена или силно изразена астма – ако страдате от тази форма, знаете за какво става въпрос. Пристъпите са внезапни и много интензивни и не се влияят от обичайното лечение. При този вид астма човек толкова често има проблеми с дишането, че понякога се стига до изтощение и припадъци. Освен това е голяма опасността от фатален изход, защото състоянието на засегнатите може да се влоши изключително бързо и да настъпи смърт до 24 часа след пристъпа. Едно регионално проучване на фаталните или близки до тях пристъпи доказало, че половината се появявали внезапно и неочаквано, без никакви видими предупредителни симптоми. Другата половина от пристъпите били предизвикани отчасти от психологически фактори (например стрес), тичане в студа, прекалена зависимост от бронходилатори и ненавременно търсене на медицинска помощ.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *