ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Винаги има надежда при диагноза рак на панкреаса

рак на панкреасаРак на панкреаса – болка, жълтеница, отслабване

Рак на панкреаса е на чет­върто място по честота след тези на белия дроб, дебелото черво и млечната жлеза. Боле­дуват по-често пациенти над 50-годишна възраст. Засяга два пъти по-често мъжете.

Здравейте, моля ви за съвет! Откриха рак на панкреаса на баба ми. След операцията казаха, че краят ще е фатален, но никой не знае кога. Какво можем да направим, ако има болки или се почувства по-зле? Колко време й остава, може ли някой да ни каже? Наистина ли за болните с рак на панкреаса няма никаква надежда?

Петя Хубенова – Бургас

Като рискови фактори се приемат прекалената консума­ция на мазнини, намален прием на въглехидрати, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене. По-го­ляма честота на рака на панкре­аса се наблюдава при работещи във вредна среда – соли на тежки метали (алуминий), нитрозамини, катрани, бензпирени и др. Значение има и захарният диабет като предхождащо заболяване. За предракови се смятат хро­ничният панкреатит и киста-деномът на панкреаса. Допуска се също така, че оперативното отстраняване на жлъчния мехур осигурява непрекъснат поток от жлъчка към панкреаса, вслед­ствие на което е възможно някои жлъчни съставки да увредят панкреатичните канали.

Разпространението на рака на панкреаса се осъществява чрез разрастване по съседство и ме-тастазиране по лимфен и кръвен път. Дава разсейки в регионални­те лимфни възли, в черния дроб и карциноза по перитонеума.

Дълго време ракът на панкре­аса протича безсимптомно. Пър­вите клинични прояви са слабо изразени. Болните се оплакват от обща отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане, те­жест в корема след нахранване. Тези прояви понякога не правят впечатление на пациентите. По-късно се появяват основните симптоми – болката, отслабване­то и жълтеницата.

Болката е постоянна, тъпа, локализирана в епигастриума и се излъчва към лявото или дясното подребрие. При рак на тялото на панкреаса тя е силна и мъчителна, разпространява се към кръста.

Вторият основен симптом е жълтеницата. Установява се при повечето болни. Има прог­ресиращ и постоянен характер, съпровожда се от потъмняване на урината, побеляване на из­пражненията, често редуване на запек с диария.

4 Отслабването с около 10 кг се наблюдава при над 80 на сто от болните. Дължи се на намаления апетит и на нарушеното храносмилане. Пациентите имат чув­ство за подуване на корема, особено след нахранване. Типични за болните с рак на панкреаса са психоемоционалните нару­шения – депресия, страх, безпокойство, напрегнатост, чувство на обреченост, тревожност и др.

Ранната диагноза на рака на панкреаса е трудна. Характерна е триадата от симптоми – болка, жълтеница, отслабване. Голямо значение за диагнозата имат изследванията като: ехография, компютърна томография. Особе­но важно изследване е диференци­алната диагноза, която се прави при хроничен панкреатит, при холедохолитиаза и рак на жлъч­ните пътища, при рак на стомаха и кисти на панкреаса и др.

Лечението е оперативно -отстраняване на панкреаса и отвеждане на жлъчката в чер­вата. Прилагат се също така химиотерапия и лъчетерапия. За съжаление, успехът от лече­нието е трудно да се предвиди. Ракът на панкреаса е с високо ниво на смъртност.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Винаги има надежда при диагноза рак на панкреаса

  1. Pingback: Момиче оздравя от рак на панкреаса с природни средства

  2. Pingback: Натриевия нитрат е вреден за оранизма | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *