Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 често срещани изследвания за диабетици

Предлагаме ви списък с лабораторните изследва­ния, които лекарят ви най-вероятно ще назначи.

изследвания, диабет, лекарства за диабет, диабет тип 2, нива на кръвната захар

1.     А1с: Това е елементарно кръвно изследване, което се прави в лабораторни условия и показва средната концентрация на кръвната ви захар през последните 120 дни (нарича се още HbAlc или гликиран хемоглобин). Обикновено проверката се из­вършва на всеки три или шест месеца, за да се раз­бере как ви се отразява лечението. Кръвната про­ба може да бъде взета по всяко време, без значение какво сте консумирали. За хората, които не стра­дат от диабет, нормалните показатели за А1с са между 4% и 6%. Добре е да се стремите към цифра, по-малка от 7 и възможно най-близка до оптимал­ните стойности. Ако нивата ви са прекалено висо­ки, лекарят може да промени плана ви за лечение, за да ги понижи.

2.     Микроалбуминурия: Това е тест на урината, обикновено годишен, който разкрива как функ­ционират бъбреците, като измерва албумина -белтък, чието присъствие е сигнал за ранен стадий на бъбречно увреждане.

3.     Креатинин: Ако има подозрение за бъбречно увреждане, лекарят ви може да препоръча този кръвен тест. Креатининът е отпадъчен продукт, който обикновено се изхвърля чрез бъбреците, но с влошаването на бъбречната функция ниво­то му в кръвта се увеличава.

4.     Холестерол и триглицериди: Това кръвно из­следване се прави веднъж годишно и отчита ни­вата на три вида мазнини. „Лошият“ холестерол (LDL/ЛНП) представлява малки и плътни липо-протеини, които могат да се натрупат по стените на артериите и да ги втвърдят. Нивата на ЛНП трябва да са 2,58 ммол/л или по-малко. „Доб­рият“ холестерол (HDL/ЛВП) – липопротеини с висока плътност – е полезен. Той премахва пла­ката от ЛНП от вените и артериите. За диабети­ците ЛВП трябва да е над 1,29 ммол/л за жените и 1,03 ммол/л за мъжете. Триглицеридите са цир­кулиращият запас от мастни частици, който ор­ганизмът произвежда от излишната захар или мазнина. Прекалено голямата им концентрация може да доведе до втвърдяване на артериите (атеросклероза). Нивата им трябва да са под 1,7 ммол/л.

 

Златно правило! Сложете си годишна противогрипна ваксина!

Диабетиците са около три пъти по-застрашени от смърт вследствие на грип, усложнен с пневмония, отколкото хората, които не страдат от това заболяване, но само една трета от тях си набавят нужната ваксина. Ваксината се препоръчва на диабетици с давност на заболяването над две години. Важно е да се поставя еднократно всяка година.

 

Колко храна трябва да има в чинията на диабетика?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *