Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникално полезен и вкусен огретен с тиква

Тиквите може да не изглеждат много привлекателни за окото, но те имат неустоим вкус, ако знаете как да ги приготвите!

В рецептата, която ви предлагаме първо се пече тиквата, след което се прави на пюре и се приготвя вкусен огретен.

Продукти:

1 кг изчистена тиква – сорт по ваш избор

2 супени лъжици зехтин или слънчогледово олио по ваш избор

1 средно голяма глава лук, нарязан

2 скилидки чесън, мляни

2 супени лъжици ситно нарязани листа магданоз

1 чаена лъжичка млян градински чай

Сол и смлян черен пипер

3 големи яйца

1/2 чаша прясно мляко

1/2 чаша настъргано сирене

1/4 чаша настърган кашкавал

Инструкции:

  1. Загрейте фурната до 250С. Покрийте тавата с хартия за печене, наредете плътно нарязаната тиква и с четка намажете парчетата леко с малко зехтин. Пече се в продължение на 40 минути, или докато омекне достатъчно. Извадете от фурната и оставете да се охлади. След това направете пюре в кухненски робот или мачкайте с вилица. Трябва да получите около 2 чаши пюре.
  2. Загрейте 2 супени лъжици зехтин и малко вода в тиган на средна температура. Добавете лука. Бъркайте, докато омекнат, около 5 минути. Добавете чесъна и варете, като се разбърква – 30 секунди до 1 минута. Добавят се магданозът, градинският чай и пюрето тиква и се маха от котлона. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
  3. Разбийте яйцата в голяма купа с млякото. Добавете 1/2 чаена лъжичка сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте с пюрето от тиква, добавете сиренето и сложете в тавичка, намазана със зехтин. Отгоре наръсете с настъргания кашкавал.
  4. Пече се в продължение на 30 до 40 минути или докато леко покафенее отгоре. Поднася се горещо, топло или при стайна температура.

Хранителна стойност (въз основа на 4 порции): 316 калории, 15 г белтъчини, 28 г въглехидрати, 4 г фибри, 18 г мазнина, 181 мг холестерол, 266 мг натрий.

 

 

Включете тиквата в менюто си, ето как!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *