ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гибона: Имам 3 дископатии, но никога няма да се оперирам!

Г-н Искренов, живели сте 10 години в САЩ, 3 години в Италия и в Швейцария. Каква е системата на здравеопазване в тези страни в сравнение с България?

Там системата на здравеопазване е много различна от българската и функционира добре. Хората си имат лични застраховки, които покриват определени медицински услуги. Застраховките в САЩ са различни видове и всеки си избира. На тези, които работят в по-големи компании, фирмата им плаща застраховките. Част от фирмите покриват и разноските за зъболекар. В държави, като САЩ и Швейцария, където зъболечението е много скъпо, това е голям плюс за хората, които са си направили такива осигуровки. Защото после плащат 30% от стойността на зъболечението. При други застраховки ти покриват и 100% от стойността на операцията, която ти е необходима, или пък за кръвопреливане.

Докато в България хората плащат здравни вноски, които отиват някъде – незнайно къде, и нямат никаква полза от това нещо. Не знам каква система точно са избрали в България, но мисля, че е сгрешена. Тук е „куче влачи каиш“, много е страшно.

gibonaВлизали ли сте в българска болница?

Да. Нормално е да имаш здравословни проблеми, когато минеш определена възраст, особено при бивши спортисти като мен. Имам проблеми с кръста, с кости, със стави. Чувствам болки, особено при рязка смяна на времето. По време на футболната ми кариера имах доста травми, и то нелеки. Започнаха да ме режат от 1984 г., когато бях на 22 години. Щастлив съм обаче, че след тези операции, независимо колко са били тежки, успях да продължа да играя футбол и да бъда активен спортист.

Сега как се справяте с болките в ставите?

Не обичам да приемам медикаменти. Просто търпя болката.

Предлагат ли ви да ви сменят някоя става с изкуствена? Тези операции сега много се рекламират?

Предлагали са ми операция на три от прешлените на гръбнака, но не искам. Имам дискови хернии на L3, L4 и L5, така че при мен ситуацията е много сложна. Няколко пъти лекари в чужбина са ми предлагали такава операция, но никога няма да се подложа на нея, защото е много рискова.

В България също оперират дискови хернии и вече са станали рутинна практика…

Да, но 5 до 10% от тези операции са неуспешни. Точно затова не се съгласявам. Не мога да рискувам.

Доста футболисти прибягват до помощта на чакръкчии, когато имат проблеми с кръста. Вие ползвали ли сте техните услуги?

Естествено, че съм опитвал да се лекувам при чакръкчии, дори са ми помагали, облекчавали са болките.

Ходите ли на профилактични прегледи?

Да, когато се налага. Ходя на няколко месеца веднъж като всеки нормален човек.

На коя медицина сте по-голям фен – на народната или на официалната?

На нито една. По-добре да не ти се налага да стигаш до услугите на медицина, каквато и да е тя. В България всички разбират от три неща – от футбол, от политика и от медицина.

Здрав ли сте сега?

Няма здрав човек на този свят и аз не съм изключение. Било е някога здраве, но сега не е здраве, защото с годините нещата се променят. Всеки си гледа здравето, докато може. Според мен здравословен начин на живот е човек да се чувства добре и да не се лишава от нищо, да не робува на хапчета и на предразсъдъци. Затова и не спазвам никакъв режим.

Какво ще посъветвате родителите – да изпращат ли децата си да спортуват?

Нищо не става насила. Родителите сами трябва да преценят. Лично аз смятам, че спортът е нещо по-добро от това децата да седят пред компютъра или да се заровят в електронните игри. И после се чудят защо детето е болно, затлъстяло, а не е живо и енергично. Като дете съм играл футбол в махалата, на улицата и в училището. Така беше едно време. Но нашето поколение нямаше и изкушения – тогава нямаше компютри, нямаше и телевизия дори. През 70-те години, когато съм бил на 7-8, имаше само една телевизионна програма, която свършваше в полунощ и тогава пускаха химна. А в петък имаше само руска телевизия. После направиха още една програма. Нямаше какво да ни блазни, че да стоим пред телевизора, както сегашните деца. Оставаше ни само да играем навън. Спортът е здраве, както всички знаят. И пак повтарям, че като дадат на децата компютри и електронни игри, родителите никак не им помагат за тяхното нормално израстване. Дори когато детето е пълничко, е добре да тренира. Естествено не всички деца след време ще станат професионални футболисти, но поне ще растат здрави.

Източник: в. „Доктор“

КОЛАНЪТ НАНОБЕЛТ СПИРА БОЛКАТА В КРЪСТА!
КОЛАНЪТ НАНОБЕЛТ СПИРА БОЛКАТА В КРЪСТА!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *