ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За и против клечките за уши

Немалко  специалисти считат, че чистенето на ушите със стандартните клечки е лоша идея. Според тях ушната кал е нещо полезно – тя помага на ушите да запазят вътрешните си зони от прах и външна мръсотия.

kalМного млекопитаещи произвеждат ушна кал и това е естествен защитен процес, разкриват от medikforum.ru. Ушната кал съдържа мастни киселини, спирт и холестерин. Съставът й зависи от възрастта, храненето, дори от етническата принадлежност, а така също от окръжаващата среда. Ние всички сме свикнали да я премахваме, защото е считана за признак на нечистоплътност. Но дали сме прави?

Ушната кал не пропуска във вътрешността на ухото прах, шампоан при къпане и други вещества. Тя предпазва слуховия канал от инфекции и в повечето случаи не трябва да я премахваме. Ушният канал на практика е самоочистваща се част от слуховия орган. Калта абсорбира вредните вещества и се придвижва навън при дъвкателните движения. Нашата намеса в случая трябва да се ограничи до масата, която може да се изчисти без ровене в дълбочина с клечка – макар и с памучен накрайник. При това старателно чистофайническо действие е възможно и да си навредим.

При някои хора слуховите проходи имат по-остри извивки и събраната ушна кал образува тапи. Тогава няма как – прочистването е неизбежно, но то не се прави с въпросната клечка, а с фина промивка. Ако се опитаме да премахнем калната тапа с клечка, ние по-скоро ще я натикаме още по-навътре и така сериозно ще нарушим цикъла на самоочистване.

Такава тапа от ушна кал може да остане в дълбоките извивки на ушния канал с десетилетия и да причини инфекции, звънене в ухото и дразнене. Най-разумно е при такъв проблем усилията да се насочат към размекване с помощта на затоплено масло, най-добре зехтин. В запушеното ухо се накапват няколко капки, поставя се памуче и се лежи на обратната страна 15-20 минути. Ако не последва желаното отпушване – следващата стъпка е да се потърси лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *