Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Копър

Anethum graveolens Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, семената

Отглеждане

Копърът е устойчиво едногодишно растение, стигащо до 70-80 см на височина, с перести синьо-зелени листа и привлекателни сложни, сенниковидни съцветия с жълти цветове, които се превръщат в дребни, овални плоски семена.

Сортове и видове

Сортовете копър, ценени заради листата, са здрави и не дават цветове преждевременно. Сред тях по-известни са „Herkules“, „Tetra“ и „Dukat“, които са с фин аромат. Ако ги отглеждате в саксии, избирайте по-дребните, храстовидни сортове като „Bouquet“. В случай че ви интересуват семената, се спрете на „Mammoth“, който дава много едри съцветия върху еднометрови стъбла.

Местоположение – Копърът изисква изцяло слънчево място и добре дренирана, влажна почва.

Размножаване – Засявайте семената директно в почвата рано напролет и на интервали от един месец чак до късното лято, за да разполагате с листа непрекъснато. Ако са ви нужни семена през лятото, засейте копъра през пролетта.

Грижи – Разредете растенията на разстояние 45 см едно от друго. Някои високи видове се налага да укрепите с колчета.

Болести и вредители – Копърът не съдава проблеми, но при влажни условия

се появява кореново гниене, при което растенията почервеняват и вехнат.

Събиране и съхранение – Събирайте листата, когато са ви нужни. За да ги изсушите, ги разстелете на тънък слой върху хартия, след което ги сложете за малко в микровълновата печка, за да запазят цвета и аромата си. Дръжте ги в херметически затварящи се буркани на хладно и сухо място. Пресните листа се съхраняват в найлонови торбички в хладилника и са подходящи за замразяване. Щом семената започнат да зреят, отрежете стъблата и закачете букетите с листата надолу в хартиени торбички, за да съберете зрънцата.

Употреба в медицината

Anethum graveolens. Използвани части: сушените зрели плодове (семената).

Етеричното масло в растението е важна съставка за водата с копър – народен лек против колики при бебетата и децата. Екстрактът от корените притежава спазмолитични свойства и облекчава гастро-чревни проблеми при възрастните, характеризиращи се с газове, подуване на корема и спазми.

Билката увеличава млякото при кърмачките, като по този начин лечебните й свойства се предават и на бебето.

При бременност или кърмене го използвайте само в умерени количества, като подправка за ястия, освен ако не ви е предписано друго от лекар или специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Пресните листа на копъра са идеални за меки сирена, бели сосове, ястия с яйца, риба, морски дарове, салати, супи и зеленчуци, особено картофи. Билката е важна за киселите краставички и гравлакс – скандинавско ястие от пушена сьомга със сол и копър. Прибавяйте го пресен към горещите ястия непосредствено преди сервиране, защото при готвене ароматът му отслабва. Семената се използват в смеси за туршии, за хляб (особено ръжен) и при промишленото овкусяване на месото.

Любопитно:

На пръв поглед копърът много прилича на резенето, но има различен аромат и приложения. Всичките му части имат мирис на магданоз и ким, който е оценен още преди 2000 години в Азия и Близкия изток, а днес се асоциира със скандинавската кухня. Названието му на английски „dill“ идва от старонорвежката дума „dilla“, означаваща „успокоявам, залъгвам“, което се свързва с употребата му в народната медицина като лек за лошо храносмилане.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *