Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АЗАТИОПРИН-ТЕВА / AZATHIOPRINE-TEVA

Съдържа азатиоприн, повидон, лактоза монохидрат, картофено нишесте, силициев диоксид, магнезиев стеарат, вода

azatioprin1Предназначение

АЗАТИОПРИН е лекарствен продукт за потискане ефекта на отхвърляне при трансплантация на органи. Препоръчва се също при специфични заболявания на кожата и кръвоносните съдове, ревматоиден артрит, а в комбинация с други медикаменти – при отоци и мускулни възпаления, възпаление на съединителни тъкани и малки кръвоносни съдове, както и при чернодробни инфекции.

Как се приема

АЗАТИОПРИН се прилага в дози и с продължителност, определени от лекар. При пациенти с трансплантирани органи началната доза е до 5 мг на килограм тегло за денонощие. При други здравословни проблеми, които налагат прием на лекарството, терапията започва с 1 до 3 мг на килограм тегло за денонощие. Впоследствие дозата може да бъде коригирана от лекуващия в зависимост от въздействието и резултатите.
При лечението се отчитат важни фактори като възраст на пациента и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб. По преценка на лекаря дозите могат да се редуцират.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да предизвика неразположение, гадене и повръщане, обриви, болки в мускулите и ставите, спад на кръвното налягане. Има данни за промени в кръвната картина, които засягат способността за съсирване и броя на белите кръвни телца.

Съобщавано е за редки случаи на панкреатит, диария, възпаление на червата, перфорация.

Регистрирани са оплаквания от пациенти за свръхчувствителност към светлина и UV-лъчения, косопад. При трансплантирани пациенти не са изключени бактериални или вирусни инфекции. Има данни за проблеми във функционирането на черния дроб и жлъчката.

Пациентите, лекувани с АЗАТИОПРИН, са в повишен риск от развитие на ракови заболявания от различен вид.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не бива да се прилага при пациенти със свръхчувствителност към някоя от съставките му.

Не е подходящ за лечение на бременни и кърмачки.

Индивидуално се преценява дали да бъде прилаган при деца и възрастни над 65 години. Обикновено препоръчваните в такива случаи дози са редуцирани.

АЗАТИОПРИН следва да се избягва при вирусни инфекции, грип с температурни състояния или доказана склонност към кръвоизливи.

Не се прилага при пациенти с диагностицирани злокачествени заболявания или болестни отклонения в кръвните показатели.

Заразените с вируса варицела-зостер подлежат на специална терапия, преди да им бъде приложен АЗАТИОПРИН.

Взаимодействие с други медикаменти

Информирайте вашия терапевт за лекарствата, които сте приемали или трябва да приемате паралелно с АЗАТИОПРИН поради друг здравословен проблем. По лекарска преценка може да се направи промяна или да се изработи схема на прием, при която са изключени негативните ефекти от взаимни влияния на медикаменти. Особено внимание изискват някои лекарства за подагра, противоракови, цитостатици, забавящи съсирването на кръвта, обезболяващи и противовъзпалителни. Предупреждението засяга медикаменти, препоръчвани при стомашни оплаквания, диуретици и живи ваксини.
_____
Усреднена цена в аптеките – 35.40 лв за 100 таблетки от 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *