Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 здравословни навика, които няма да ви отнемат и минута

Хората често мислят, че грижата за здравето не е лесна работа и забравят за многобройните здравословните навици, които не отнемат повече от минута на ден

Здравословния начин на живот
Здравословния начин на живот

Здравословния начин на живот е стил и система от множество навици, които е добре да бъдат осъзнати и изградени още в детството.  На практика здравето е съвкупност от всекидневния избор, сред многобройните алтернативи в ежедневието. Все пак, да направите нещо полезно за здравето е много по-добре, отколкото да бездействате.

Оставете обувките до вратата

Защо в Страната на изгряващото слънце има най-много столетници? По вековна японска традиция там се оставят обувките пред входната врата дори и днес. Този ритуал за японците е почит към дома и неговата чистота. Ако си създадете навик да събувате обувките веднага, много по-лесно е да защитите дома си от прах, замърсявания и алергени. Не забравяйте, че като свалите обувките след тежък ден, с това казвате сбогом на стреса, потапяйки се в уюта на дома.

Ежедневно почиствайте езика

Да се предотврати появата на кариес и заболяване на венците помага не само миенето на зъбите, но и почистването на езика. За него често се забравя, когато се полагат грижи за устната хигиена. Обикновено там се задържат множество бактерии и микроби, които могат да причинят нещо повече от лош дъх. Ако след миенето на зъби внимателно почистите езика, ще премахнете още един от източниците за образуване на плака, като си гарантирате приятното усещане за свежест.

Кихайте в ръката си

Не винаги има под ръка кърпички, с които може да закриете устата и носа при кашляне или кихане. В този случай е правилно да използвате ръката си. Трябва само да избегнете контакта на устата с кожата на ръцете, която не винаги е съвсем чиста. Но ако кихате направо, възможно е да разпространите инфекция и да заразите околните. Дайте им пример, за да ви пазят и те.

Пийте достатъчно вода

Чистата питейна вода е най-полезна, но когато ви омръзне, доставете си невинно удоволствие, като й добавите малко вкус. Поставете в чашата парченце лайм, портокал или лимон. Да се освежите в летните горещини ще ви помогнат мента или киви. Тези добавки ще променят вкуса на водата и не са вредни, както подсладените газирани напитки.

Дайте почивка на очите

Все повече хора прекарват часове пред компютърните екрани. Отблясъците, неправилната стойка и лошото осветление може да предизвикат силно напрежение в очите и тежко главоболие. За да предпазите очите от претоварване, лекарите препоръчват 20-секунди почивка на всеки 20 минути. По време на краткотрайния отдих насочете поглед към нещо, което намалява умората. Полезно е да направите елементарни упражнения, за да подобрите кръвообръщението.

Не забравяйте за слънцезащитните кремове

Ежедневната употреба на слънцезащитен крем помага да отложите появата на видимите признаци на стареене и да снижите риска от рак на кожата. Превърнете в навик използването на слънцезащитни продукти при всякакви климатични условия, ако търсите евтин начин да забавите времето.

Сменяйте често гъбите за миене на съдове

Вероятно смятате тоалетната за най-мръсното място в къщата, където се натрупват бактерии и микроби. Обаче, това не е така. В дома има много други места, които представляват опасност за здравето. Гъбата за миене на съдове попива всичко и нейната пореста структура е идеалното убежище за бактерии, гъбички и мухъл. Затова ежедневно я поставяйте за 30 секунди в микровълновата или съдомиялната, а най-добре е просто да я смените преди да се изхаби.

Бройте до 10, когато сте ядосани

Когато ви обземе гняв, дишайте бавно и дълбоко, и бройте до 10. Повярвайте – този прост съвет, предаван от древните мъдреци, работи безотказно. Това ще ви спести проблеми с нервната система и със сигурност пари (поне за здраве). По принцип, дълбокото дишане помага за доставката на повече кислород в мозъка, което позволява реална оценка на ситуацията и дистанциране от негативните емоции и стреса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *