Благотворителност: Барак Обама подпомага болните българчета

При благотворителна акция в помощ на болните българчета участва и американският президент Барак Обама, макар да не присъства у нас

На благотворителен търг в подкрепа на болните българчета една писалка, с автограф на американския президент Барак Обама донесе 1000 лв за добрата кауза. Кампанията бе организирана от Дарик Радио и представена чрез лицето на Ники Кънчев. Писалката на Барак Обама е лично дарение на Максим Бехар.

Благотворителните акции, провеждани у нас с подкрепата на медии, известни общественици и популярни артисти стават все повече в последните години. Дарителството е отколешна черта на нашия народ и макар точното измерение в парични средства да е доста затруднено, традициите са поставени здраво още в българското Възраждане.

Днес на България класацията за благотворителност World Giving Index отрежда в световен мащаб 96-то място сред всички държави, в които е провеждано допитването. Българите са склонни да подадат ръка дори на непознат, колкото и трудно да живеят. От всички запитани наши сънародници 36% са заявили, че през последната година поне веднъж са помогнали на някого. От неправителствената организация „Български дарителски форум“ отчитат увеличение с около 32% на материалните и финансови дарения за периода между 2011-та и 2013-та година.

Благотворителност и материално благосъстояние са две независими едно от друго неща. Душевната хармония и желанието да споделиш с хората край теб дори и малкото, което имаш, са определящите фактори, коментират авторите на изследването. Това обяснява защо в челната десетка на страните по благотворителност и дарителство за 2013-та година веднага след САЩ и Канада на трето място излиза Мианмар (Бирма). Цитираната от интернет изданието „Дневник“ класация е показателна, когато се сравни с ТОП10 на страните, чиито граждани се определят като най-щастливи в света. Там попадат страни, като Нова Зеландия, Канада и Австралия, които не са сред най-преуспелите във финансово отношение, но се характеризират със своето спокойствие и сигурност в социалната сфера. Това е един позитивен модел, към който е добре да се стремим и ние.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *