Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От какво е умряла суетната Клеопатра?

Немски учени опровергали версията, че причина за смъртта на египетската царица Клеопатра е ухапване от кобра

 

клеопатра

Изследователите под ръководството на професора по история Кристофър Шефер твърдят, че тя се е самоубила с коктейл от опиум, отровни билки и аконит, който причинява безболезнена смърт в течение на няколко часа.

Според легендата Клеопатра умира от ухапване на отровна кобра, но версията е опровергана, поради това, че царицата едва ли би се подложила на мъчителна смърт, в процеса на която тялото й би било обезобразено от петна.

„Тази смес води до смърт в течение на няколко часа без всякаква болка и без изменения във външността. Клеопатра не би позволила дългата агония, причинена от змийско ухапване, да обезобрази външността й – твърди Кристофър Шефер. – Според документите тя е искала да остане красива след смъртта си, за да съхрани мита за себе си. Най-вероятно е починала от смъртоносен коктейл от опиум, бучиниш и аконит.“

В своята работа изследователите изучили архивни документи от онова време — в частност материали от антични историци и записки на египетски лекари, според които Клеопатра е родена през 69 г. пр.н.е. и е починала на 12 август 30 г. от н.е. След консултации със серпентолози – специалисти, изучаващи змиите, Шефер и колегите му стигнали до извода, че едва ли ухапване от кобра е причина за смъртта на легендарната египтянка, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *