Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анемията често е следствие на нелекувана миома!

От 1 год. имам установена миома на матката в резултат на продължителни и обилни кръвотечения по време на месечния цикъл . Ходя редовно на преглед при гинеколог. От 1-2 месеца се чувствам постоянно уморена, ноктите и косата ми са сухи и чупливи. Възможно ли е да имам освен всичко останало и анемия ?

Мария Симеонова, Асеновград.

Да ! Абсолютно е възможно в резултат на продължителната хронична кръвозагуба да сте получили желязодефицитна анемия. Трябва да се обърнете към вашия лекар и да се направи изследване на хемоглобина ,желязото и другите показатели за анемия. Ако това се докаже – трябва да проведете лечение с “железни” препарати, съблюдава се съответна диета, но в същото време не бива да забравяте и да лекувате и първопричината – миомният възел видян от гинеколога.

Желязодефицитната анемия е заболяване, свързано с понижен жизнен тонус дори се счета, че тя характерна за уморените домакини. Получава се сърцебиене и невротични оплаквания. Има и кожни прояви – рагади по устните, сухи и чупливи нокти, може да е налице и горнодиспептичен синдром .

Лечението на заболяването е свързано и с диетичен режим – трябва да увеличите приема на храни, съдържащи лесно усвояващо се желязо. Това са основно месата – пилешкото, телешкото, черния дроб, рибата, хайвера.

От зеленчуците се препоръчват спанак, коприва, зеле, магданоз.

Това, което може да хареса на пострадалите е, че се препоръчва червени вина до 150-200 мл. дневно /една чаша/. Ограничават се храните, влошаващи резорбцията на желязо – тестените изделия, концентрирани въглехидрати. Лечението с железни препарати се извършва  под контрола на личния лекар. Ефектът проличава най-добре след втория месец от лечението.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *