Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маслото от риган е добре познат народен лек!

Вероятно използвате риган като подправка, но знаете ли колко е полезно маслото му?

В народната медицина се използва за унищожаване на бактерии, вируси, гъбички и дрожди. Лечебните му свойства произтичат от карвакрол и тимол – две естествени съставки, открити в него. Карвакролът е с мощен антибактериален ефект и доказано ефективен в борбата със стафилококовите бактерии. Тимолът е естествен антисептик. Освен тези здравословни съставки, маслото от риган съдържа калций, магнезий, цинк, желязо, калий, мед, бор, манган, витамин А и С, както и ниацин.

Маслото от риган не може да се извлече от всички сортове, а трябва да се подберат само естествени растения, които растат в екологично чисти планински райони. Най-много терапевтични ползи има Origanum vulgare. Маслото може да се поглъща или да се прилага локално. Ето няколко приложения:

–      Отпушва синусите. Направете си инхалация като поставите няколко капки масло от риган във вряла вода. Поставете кърпа около главата си и се надвесете над съда, като вдишвате бавно парата. Внимавайте, защото е горещо. Маслото от риган ще помогне да се премахнат бактериите в синусите и белите дробове. Също така помага и при алергии, тъй като маслото е естествен антихистамин.

–      Намалява инфекциите. Въпреки че няма много изследвания в тази област, две проучвания показват, че маслото от риган може да бъде толкова ефективно при лечението срещу стафилококови бактерии, както традиционните антибиотици – стрептомицин, пеницилин и ванкомицин. Това е много насърчаващо, предвид че бактериите като стафилококи стават все по-резистентни на антибиотици.

–      Стимулира имунната система. Маслото от риган може да помогне за намаляване симптомите на простуда със своите естествени антивирусни и антибактериални свойства. За да облекчите хрема и възпалено гърло, направете гаргара с чаша топла вода, в която сте поставили 5-6 капки от маслото.

–      Мощно противогъбично средство. Според изследване на американски учени по микробиология, маслото от риган е по-ефективно при случаи на гъбични инфекции, устойчиви на конвенционалното лекарство флуконазол.

–      Пълен е с антиоксиданти. Риганът е зареден с антиоксиданти, както спанака, къдравото зеле и други листни зеленчуци. Американското министерство на земеделието е установило, че риганът има повече от 42 пъти по-голяма антиоксидантна активност от ябълките и 12 пъти повече от портокалите. Можете да вземете масло от риган под форма на капсули, за да си набавите повече антиоксиданти за организма.

 

Настроение за… ОТСЛАБВАНЕ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *