Хванете венерическите болести навреме, за да не станат хронични

венерическа болестПолово предаваните болести представляват голяма група инфекциозни заболявания

Те имат разнообразна клинична симптоматика, но еднакъв механизъм на предаване и разпространение – сексуалният контакт. През последните години към тях бяха причислени СПИН и вирусните хепатити, макар че те не са класически представители на венерическите заболявания.

Най-често срещаните симптоми са: необичайно течение със или без миризма; обриви и зачервяване, съчетано с парене, сърбеж.

Поява на раничка или мехурче по половите органи, което може да бъде придружено с болка, но може да е безболезнено; увеличаване на локални лимфни възли; проблеми при уриниране -парене, често и/или трудно уриниране, чувство за неизпразнен пикочен мехур; болки по външните полови органи, във влагалището или дълбоко в малкия таз към матката и яйчниците при жените или в пениса, тестисите и простатата при мъжете.

При наличие на един или на комбинация от няколко от посочените симптоми е необходимо незабавно да се консултирате със специалист-гинеколог, венеролог или уролог-андролог, за да се пристъпи към лечение. Забавянето може да доведе до усложнения и хронифициране, което да направи лечението по-сложно и по-малко ефективно. Сред нежеланите последствия са стерилитет, хронична тазова болест, заразяване на партньора/ката.

Има заболявания, които протичат почти безсимптомно (като например хламидийната инфекция). Това налага извършването на профилактични прегледи и превантивни изследвания дори при липса на оплаквания.

Най-сигурното средство за предпазване от полово предавани болести е презервативът. Не забравяйте обаче, че много инфекции могат да се предадат по време на полова игра, която предхожда сексуалния акт, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *