Сърдечен пристъп в самота: как да действаме?

В 9 от 10 случаи на миокарден инфаркт болните умират, ако не им се помогне в първите минути.

infarktЧесто сърцето “хлопа” от преумора, от високите летни температури, от безсъние. Пристъп можете да получите по време на отпуск – ако попаднете в гората или в планински курорт, където кислородът е непривично много за вас. Получава се т.н. хипервентилация, сърцето не може да се справи с високите кислородни дози.

Какво да правим, ако сърдечният пристъп започне, докато сме сами – и може би без подходящия медикамент?

* Вие чувствате, че нещо не е както трябва: сърцето ви бие твърде учестено. Или работи с паузи: ту “хлопа”, ту спира. Усещате тежест в гърдите, болка в лявата част на гърдите и лявата ръка. Трудно си поемате въздух. Паниката започва да ви залива, всеки момент може да изгубите съзнание. Без паника, съветват от www.eg.ru.

* Започнете да кашляте: колкото може по-дълбоко и по-силно. Всеки път, преди да кашляте, вдишайте дълбоко.

* Телефонирайте за помощ. Не спирайте с принудителната кашлица: дълбоко вдишване – и кашляне при издишването. Това помага за насищането на сърцето с кислород и възстановяването на сърдечния ритъм. Правете го без почивки до пристигането на медицинския екип. Трябва ви само малко хладнокръвие – и ще се спасите!
Кардиолозите казват, че ако всеки от нас сподели тази информация с 10 души, това ще спаси минимум един човешки живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *