Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с два антибиотика едновременно: плюсове и опасности

Приемът на два антибиотика едновременно в продължение на няколко дни може да предизвика обратен ефект. Вместо ликвидиране на инфекцията – да се получи рязко увеличение в скоростта на размножаване и нивата на резистентност на атакуваните бактерии.

ьзДо такива изводи са достигнали британски еволюционни биолози след обстойно изследване по темата, съобщават от medportal.ru. Комплексната антибактериална терапия обикновено се назначава при тежки инфекции като туберкулоза или метицилин-резистентни златисти стафилококи (MRSA). Целта е по-бързото унищожаване на патогенните микроорганизми. Лабораторните проби по принцип доказват, че някои антибиотици работят добре в двойка, но до момента този метод не е прилаган за по-продължително време in vivo.
Групата на Робърт Бърдмор от университета в Ексетър избрала за тестовете си доксациклин и еритромицин: взаимното усилване на действието им в първите денонощия на приема е било доказано по-рано. Изследователите третирали лабораторно коли бактерии с всеки от антибиотиците поотделно или комбинирано с двата в различни съотношения. С помощта на лазерен лъч след това било проследявано поведението на бактериите.
През първия ден, както се и очаквало, 95% от бактериите, подложени на двойна атака, загивали. На следващия ден за голяма изненада на учените в епруветките, където били останали само незначителни количества микроорганизми, се развил демографски взрив! Колкото по-агресивно атакувате, толкова повече бактерии получавате – коментирал ситуацията д-р Бърдмор.
Изследванията продължили чрез най-съвременните методики: математическо моделиране и геномно секвениране. Установено е, че оцелелите след двойната атака бактерии развиват генетична мутация, която ги прави в пъти по-устойчиви на лекарствените въздействия. Според учените това е включване на еволюционни механизми у оцелелите бактерии, които правят следващото поколение значително по-резистентно от предишното. Учените смятат, че точната терапия при тежки инфекции няма да изключва двойния антибиотик, но той ще се прилага за кратко време, след което медикаментите ще се редуват по прецизно изработена схема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *