Помага ли леенето на куршум?

Знахари, врачки и други вещи в целебните методи на народната медицина твърдят, че куршум се лее срещу уплах, обща слабост, безсъние, тревожност, нощно изпускане.

 Tова са все симптоми, свързани със стреса, за които представи­телите на класическата медицина препоръчват успокоителни, антидепресанти и психотерапия. Има и привърженици на обеди­нените сили – традиционна и алтернативна медицина, които обясняват чудодейния резултат на леенето на кур­шум с познатия на науката плацебо ефект или силата на вярата в предписаната терапия.

Как се извършва ритуалът

При леенето на куршум парче олово се разтопява на огън, след което се пуска в студена вода, където се пръсва на малки парченца. Прави се по три пъти на три места – над главата, гърдите и коленете на страдащия от уплах. Коренът на страха е там, където оловото изпука най-силно и се разпръсне на най-много парченца.

Накрая оловото се оформя като предмет, животно или човек в зависимост от това, какво е уплашило болния, фигурката се увива в хартия и пациентът трябва да я държи 10 дни под възглавни­цата си или да я носи 5 дни постоянно със себе си. След това се изхвърля в река, за да може течението на водата да отнесе страха надалеч.

По време на заклинание­то лечителят (по-често това е жена, но има и мъже, кои­то леят куршуми за изцеле­ние) повтаря непрекъснато и напевно думи като „Иди си зло, иди си зло” или „Излез страх, излез оурах”. Водата, в която е „гасено” оловото, също се използва – ведна­га след ритуала се дава на болния да отпие от нея, а след това с магичната вода се мажат „слабите” места – челото, гърдите, коленете, като се повтаря многократно там, където се „корени” злото.

Някои лечители препоръч­ват ритуалът да се прави три поредни дни, като се лее куршум по веднъж над главата, сърцето и коленете на болния, но по-често се извършва наведнъж девет пъти.

Какви са условията за успех на лечението

Според майсторите в за­наята куршум трябва да се лее, преди да са минали 40 дни от инцидента, предиз­викал уплаха, защото след това страхът „оживява” и никой не може да помогне на страдащия да го преодолее. Другото условие за успех на ритуала е вярата – и на лечителя, и на болния, че това, което правят, има целебна сила и ще прогони страха. Обясняват, че човек сам насочва мисълта си към оловото и така му придава целебна сила. Самовну­шението на пострадалия, че има кой да го „пази” и да прогони злото надалеч, дейст­вително може да се пребори със страха му. Особено значение има и даденият срок след 5 дни, след 10 дни, звучи категорич­но и сигурно за стресирания човек.

Смята се, че всеки може да се научи да лее куршум, стига да вярва в силата на ритуала и да има желание да помага на страдащите хора. Няма значение каква ре­лигия изповядва и на кой се моли – Аллах ли, Христос ли, Бог е един, обясняват пос­ветените. Все пак някои уточняват, че ако „чиракът” е момиче, трябва да е съвсем младо и невинно – още преди да е дошъл първият му цикъл, за да е „чисто”.

Какво е мнението на учените

Медицината признава силата на самовну­шението – ако пациентът има желание да оздравее, вярва на лекаря си и на пред­писаните от него лекарства, успехът на терапията е много по-сигурен. Доказват го редица изследвания, като плацебо ефектът при някои тестове стига до 40%, а други отиват още по-далеч, като твърдят, че 90% от лечението е в ръцете на болния.

Според тях такъв е и ефектът от лее­нето на куршум. Обстановката, при която се провежда ритуалът – само двамата със знахаря пред жарава, приятната топлина, пукането на огъня, отблясъците, димът при гасенето на разтопения метал, отпус­кат и предразполагат, като в същото време създават усещане за нещо тайнствено. Не на последно място е и фактът, че човекът трябва да разкаже за страха си на лечителя споделянето, изказването на проблема изхвърля напрежението и отрицателната емоция и успокоява страдащия както при сеанс с психотерапевт.

 

 

Изкуството в помощ срещу стреса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Помага ли леенето на куршум?

  1. Веселин каза:

    Леенето на куршум е обективен процес и метод на лечение с бял шум т.н. електромагнитни вълни с широк спектър. Получават се при рязко охлаждане на разтопен метал във вода. С него се атакуват жлезите с вътрешна секреция т.н. чакри. Получената информация се отразява и записва на охладеното олово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *