Как лекува акупунктурата?

Акупунктурата е вид лечебна терапия с игла, техника на поставяне и манипулиране с игли в акупунктурните точки по тялото.

Заболяването като дисбаланс

Цялата китайска медици­на се базира на енергията Чи, която всеки орган притежава. Тя се движи по меридианите. Движението на енергията трябва да е хармонично – във всички ограни в еднакво количе­ство. Но ако енергията се блокира, се създава дис­баланс, който китайската медицина определя като заболяване. Най-важното при диагностиката и лечението с иглотерапия е, че енергийните нарушения могат да бъдат регистри­рани дори тогава, когато конвенционалната медици­на е безсилна да определи проблема. Акупунктурата може да се използва и за профилактика най-вече при хора с имунна слабост.

Усложнения

Нормално е в хода на лечението с акупунктура да възникнат обострени състояния. Това е в реда на нещата и само потвърждава, че подходите в лечението са правилно подбрани. Обик­новено обострянето протича леко и възниква по средата на курса на лечение – от 4-а до 6-а процедура. Понякога възникват трудности при съчетаването на иглотерапия с лекарствени средства, защото приемът на ле­карства може да „изтрие” (прикрие) картината на заболяването. Ако пациен­тът се лекува не за първи път с акупунктура, кар­тината на заболяването е ясна и той може да приема някои препарати. Най-до- бре е акупунктурата да се съвместява с фитотерапия, което често се прилага в традиционната китайска медицина.

Важен ли е характерът на човека

Обикновено той се възпита­ва в детството и ние имаме някои характерови черти, които всъщност са наша слабост. Примерно има хора, които са по-страхливи или тревожни. Тази емоция се натрупва с годините в съответния орган, води го до дисбаланс, той заболява и тези енергийни нарушения, по схемата на петте елемен­та, се предават и на другите органи. Затова китайската медицина гледа цялостно на човека и иска да възстанови неговия енергиен баланс и оттам – здравето му. Важно е да се разбере какъв е харак­терът на човека, какви са емоциите му, какво е отноше­нието му към околната среда и как тези неща са се предали на неговото тяло и са довели до дисбаланс. Така можем да се върнем по обратния път и човек да се излекува напълно. Акупунктурата се интересува от първопричините, защото само така лечението би имало ефект и балансът може да бъде запазен.

Кога не се препоръчва акупунктурно лечение

При тежки органични нарушения – отслабена сърдечна дей­ност, аритмия, слабост на черния дроб и бъбреците. Поня­кога не е желателно да се работи при туморни заболявания. Може да се прави в крайните стадии за обезболяване.

 

 

МИГРЕНАТА – ужасната болка, която мъчи жените!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *