Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Методи на лечение на високо кръвно

Високото кръвно налягане изисква медицинско наблюдение и лечение, но ако страдате от умере­на степен на хипертония, е възможно да почув­ствате подобрение без употреба на медикаменти чрез приема на хранителни добавки и промяна в начина на жи­вот.

В останалите случаи едновременно с из­ползването на лекарства можете да се придър­жате към посочените по-долу препоръки.

От аптеката: Понякога хранителните добавки се прилагат самостоятелно или в комбинация със стандартните медикаменти, предписвани при умерена хипертония. Преди пристъпите към употребата им, се консултирайте с лекар за точните количества и допустимите съчетания. Обикновено се препоръчва следното:

  • Калций, магнезий и/или калий.
  • Рибено масло (заради мастните киселини омега-3).
  • Аминокиселините аргинин и таурин.

Билколечение: За да панижите високото кръвно налягане, използвайте билкови препарати с глог или олеуропеин (горчив флавоноид в маслиновите листа). Ведньж или два пъти дневно в продължение на два месеца пийте чаша чай или няколко капки тинктура от горепосочени­те препарати. Не ги употребявайте заедно с хранителните Добавки, описани по-горе, и се посъветвайте с лекар, ако се наложи да ги ком­бинирате с лекарства.

Справяне със стреса: При възможност не се натоварвайте прекалено много вкъщи и на работното място. Намерете начин да се справите със стресовите ситуации, които са неизбежни. Ако е необходимо, потърсете ква­лифицирана помощ.

Почивайте редовно и ползвайте техниките за медитация, последователно мускулно отпус­кане и визуализация.

Упражнения: Занимавайте се всекидневно с ае­робни упражнения като бързо ходене или колоездене. Съчетаването им с отслабващи процедури понижава кръвното наля­гане по-ефективно, отколкото всеки от двата метода, взети поот­делно. Избягвайте да вди­гате тежки предмети, защото така наляга­нето се покачва и е възможно разкъсването на кръвоносен съд, което да доведе до кръвотечение от носа, кръвоизлив в ретината или в мозъка (удар). За предпочитане са по-умерен тип упражнения за релаксация, например йога.

Йога: Според практически изследвания редов­ните занимания с определени пози от йога и специално дишане оказват благотворен ефект върху хипертонията, отчасти поради отпускащо­то им действие.

  • Практикувайте всекидневно по 30-60 минути позата, описана на с. 38, в съчетание с диха­телни упражнения
  • Не изпълнявайте упражнения за задържане на дишането или такива, изискващи пози с главата надолу, тип „свещ“. Действително по­зиция „полусвещ“ може да понижи налягане­то, но е необходимо да се прави под наблю­дението на опитен учител по йога.

Ароматерапия: Препоръчва се вземането на топла вана, в която сте добавили общо 5-6 кап­ки масло от бергамот, лайка и тамян.

Светлолечение: Излагането на ултравиолето­вите лъчи понижава високото кръвно налягане. Равнището на витамин D в организма се повиша, а той оказва влияние върху обмяната на калция и намалява спазмите в артериалните стени. Хипертонията се среща по-рядко в райони с повече слънчево греене. Излагайте кожата си по 15-20 минути на ден на светлина, но избягвайте силното слънце (например от 10 до 15 часа през лятото), за да предотвратите риска от рак на кожата.

Водни процедури: При хипертония са полезни контрастните вани за крака.

Напълнете два съда съответно с гореща и студена вода. Поставете краката си за 3 ми­нути в съда с горещата вода, а след това за 1 минута в този със студената. Повторете про­цедурата 3-4 пъти.

Други методи: Някои терапии като акупунктурата и автогенния тренинг също понижават високото кръвно налягане. Чрез метода на биологичната обратна връзка то може да се норма­лизира, ако е резултат от мускулно напрежение вследствие на стрес.

Кога да потърсите медицинска помощ

  • Ако не сте измервали кръвното си налягане през последните 12 месеца.

Незабавно потърсете лекар, ако;

  • Имате високо кръвно налягане и се чувствате зле.
  • Вие ви се свят, чувствате, че ще припаднете, изпитвате необичайна умора или ви боли глава.
  • Имате задух, болки в гърдите или ръцете, чувствате се дезориентирани.
  • Забелязвате внезапна промяна в усещането за даден крайник.

 

 

Извлечете максималното от посещението си при лекаря

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *