Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Активно или хиперактивно дете – каква е разликата?

Палавите деца не винаги са хиперактивни деца

хиперактивно дете

„Моето дете е хиперактивно“, често казват родителите на палави хлапета, които трудно се задържат на едно място

В повечето случаи обаче се има предвид активност, а разликата с хиперактивност е огромна. Хиперактивните деца се отличават с импулсивно поведение, несъответстващо на възрастта, и с т.нар. дефицит на вниманието. Специалистите са на мнение, че става дума не за диагноза, а за детско поведение, което се характеризира с понижена (не липсваща) концентрация.

Как да разпознаем хиперактивното дете? То трудно проявява интерес към детайлите и често допуска грешки от небрежност. Създава впечатление, че не слуша това, което му се говори. Рядко се придържа към правила и довежда докрай започнатото. Склонно е всеки път да променя условията, за да са му удобни. Дете с дефицит на внимание среща проблеми при организирането на самостоятелна дейност. То често губи вещи, забравя за всекидневни задължения и лесно се увлича от странични неща. Импулсивността е отличителната му черта. Обича заниманията, които се вършат бързо. Има чувството, че всичко му е омръзнало и скучно. Интересното е, че винаги намира отговор на въпрос (дори и неверен) и без колебание взема бързо решение. Това му позволява да влиза в ролята на лидер, да организира и води останалите. Настроението му често се мени. Повишите ли тон, и то повишава. Нерядко нагрубява възрастните и не се съобразява с авторитети. Лесно се обижда, но не е злопаметно. Изисква постоянно внимание – и похвалата, и порицанието му действат много по-силно, отколкото на другите деца.

Спи малко, което още повече снижава прага на контрол и засилва хиперактивността.

Ако такива деца бъдат сложени на подходящ режим, те често постигат големи успехи, защото тяхното ниво на интелигентност в повечето случаи е над средното за възрастта им. Психолозите твърдят, че притежават „двойна феноменалност“ – заедно с дефицита на внимание проявяват и отлични способности в различни области. Специалистите успокояват, че хиперактивността се израства с времето и рядко остава след 15-годишна възраст, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *