ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Създадена е първата високоефективна роботизирана ръка

Неотдавна бе съобщено за създадената от европейски учени първа роботизирана високоефективна ръка – точно копие на човешката като размер и функция. Изобретението е кръстено „Дексмарт“.
Създаването на роботи, които да маневрират с човешка сръчност, е едно от основните предизвикателства преди хуманоидни машини. Досега съществуващите например не могат да хванат яйце, без да го смачкат.
Новата роботизирана ръка държи и мести предмети с тегло до 5 кг. Приложението й е широкомащабно – в медицината, в домакинството и в промишленото производство. При изработката германско-италианският екип е използвал корди, задвижени от миниатюрни моторчета. Те местят всеки един от петте пръста. „Дексмарт“ има и примитивен „мозък“ – сензори, които изчисляват силата, нужна за повдигането на един предмет, без той да се смачка или изпусне.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *