Приемът на естроген може да предизвика кървене?

Отидох на лекар, защото изведнъж получих кървене от противозачатъчните хапчета. Три години ги вземах без проблеми, но това кървене наистина ме притесни. В по­следно време съм вманиачена на тема здраве. Възможно ли е ударната доза витамин С – 1000 мг дневно, да има връзка с кървенето ми?

Стефка М – София

 

Да, възможно е да се появи такова кървене след приема на противозача­тъчното хапче. Една от причините е. временно на­рушената способност на стомаха да абсорбира естрогена. Макар че данни­те са противоречиви, това се случва при жени, които приемат големи дози вита­мин С – над 400 ме, защото той ускорява абсорбцията на естрогена.

Спасението е да се мине на хапче с по-високи хормонални дози. Ако обаче в подобен случай забравите да си вземете обичайната доза витами­ни, ефектът ще е същият, както при пропускане на хапчето – т.е. спонтанно кървене.

 

АПРОПО!

Кървенето е предизвикано, защото организмът е получил по-малка доза естроген от тази, с ко­ято е свикнал. Ако все пак държите да вземате редовно витамин С, докато приемате противозача­тъчни, трябва да се ограничите до доза под 40 мг дневно, което е повече от необходимото. Освен това трябва да има поне 4 часа интервал между гълтането на витамина и на хапчето.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *