6 храни, които подобряват нивата на естроген

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

В следващата статия научете всичко за някои от храните, които подобряват нивата на естроген.

Хормоналните дисбаланси могат да бъдат често срещани през различните етапи от живота. С добро хранене е възможно да се осигурят храни, които подобряват нивата на естроген и се опитват да регулират възможните дисбаланси.

В някои ситуации е необходимо да се увеличи присъствието на тези храни. Но преди да направите промени в диетата, изключително важно е да се консултирате със специалист, за да изключите здравословни проблеми и да не консумирате твърде много от всичко, което не ви носи полза.

Какво представлява естрогенът и каква е неговата функция?

Естрогенът е наименованието, използвано за обозначаване на група хормони с важна функция в сексуалното и репродуктивното развитие на жените. Както посочват експертите от Johns Hopkins Medicine, те се синтезират в яйчниците, надбъбречните жлези и мастните клетки.

Най-известните функции на този хормон са регулирането на менструалния цикъл, развитието на женските полови органи и появата на пубисно и аксиларно окосмяване. Тези хормони обаче се транспортират през кръвта и пренасят съобщения до други органи и тъкани, като кожата, сърцето, черния дроб и мозъка.

Следователно техните последици надхвърлят сексуалното здраве. Според данни, предоставени от здравния портал Barna Clinichealth portal, това са някои от другите му изключителни функции:

  • Регулиране на нивата на холестерола в кръвта
  • Насърчаване на здравето на костите
  • Сътрудничество при образуването на колаген
  • Стимулиране на либидото

От тук се крие важността на поддържането на адекватни нива на този хормон, тъй като липсата или излишъкът е свързан с много хронични и остри заболявания.

Това може да се прочете в статия, публикувана в списание Biomedical and Phamarcotherapy, където се посочва, че:

Спадът в нивата на естроген, който идва с възрастта, може да има последици в загуба на костна маса, мускулна дегенерация или дисбаланси в кръвната захар и липидите.

Излишъкът от естроген е свързан с проблеми като синдром на поликистозни яйчници, безплодие и рак на гърдата и яйчниците.

7 храни, които покачват нивата на естроген

Диетата и начинът на живот са два фактора, които могат да повлияят на нивата на естроген, произвеждан от тялото.

Както е отбелязано в тази публикация в списание Nutrients, фитоестрогенът е съединение, присъстващо в зеленчуците, което има естрогенно действие. Следователно, в зависимост от консумираните храни, нивата могат да бъдат по-високи или по-ниски.

Все пак трябва да се отбележи, че има много фактори, които определят действието на фитоестрогена:

  • Хормоналната ситуация на човека: възраст, пол и физиология.
  • Състоянието на тяхното здраве.
  • Наличността, вида и количеството на консумирания фитоестроген.

Следователно, с досегашните познания, този списък с храни служи като насока. При всяко съмнение или съмнение за хормонален проблем е задължително да се консултирате с медицинския екип.

Сушени плодове

Сушените кайсии, фурмите и всички сушени плодове съдържат фитоестрогени.

Сушени плодове, като фурми, сливи или кайсии, могат да помогнат за подобряване на нивата на естроген. Това са здравословни закуски, които също могат лесно да се транспортират, когато сте навън или пътувате.

Това са храни, които концентрират всички хранителни вещества, присъстващи в пресните плодове, но в по-голямо количество: въглехидрати, фибри и витамини. Това се дължи на загубата на вода по време на производствения процес.

Освен това, както се вижда от анализите, публикувани в Foods, те се открояват с наличието на различни фенолни съединения, някои от които може да имат естрогенна активност, според проучване в списание Frontiers in Pharmacology.

Ленено семе

Малките ленени семена са друга храна с високо съдържание на вещества с естрогенно действие върху организма.

В този случай, както може да се прочете в Trends in Food Science and Technology, това са лигнани, които присъстват и в други семена, зеленчуци или плодове.

 

Лененото семе е доста лесно за включване в ежедневието. Просто добавете малка лъжица към кисело мляко, плодово смути, зеленчукова сметана или каша.

Боб

В рамките на голямата група фитоестрогени можем да подчертаем 3 от тях: куместани, лигнани и изофлавони. Както каза д-р Шварц за университета Макгил, първите се намират в доста големи количества в боба.

Има и други бобови растения, които могат да бъдат причислени към храните, които подобряват нивата на естроген: червен и бял боб, нахут или боб мунг. Те съдържат не само куместани, но и изофлавони. Освен това всички те са добър източник на протеини. По този начин въвеждането на бобови растения във вашата диета и замяната на месото може да донесе допълнителни ползи в това отношение.

Полезно е да споменем, че спазването на диета като така наречената „западна“ е свързана с по-лошо хормонално здраве. Това сочат различни източници, включително списанието Biochimica и Biophysica Acta. Следователно спазването на диета, която включва боб, не е лоша идея.

Кълнове от люцерна

Кълновете от люцерна са храна, която е силно рекламирана от известно време заради възможните си положителни ефекти върху здравето.

Сред разнообразния и изключителен хранителен принос, експертите от Memorial Sloan Ketterign Cancer Center твърдят, че съдържат фитоестроген, който може да има известно хормонално действие. Въпреки това свойство, препоръчително е да ги вземете внимателно, добре почистени и съхранявани на студено, тъй като те са свързани с отравяне с E. coli и салмонела.

Сусам

Данните показват, че сусамовите семена могат да упражняват положителни действия в тялото, включително регулиране на хормоналната функция.

Подобно на лененото семе, проучванията цитират сусамовите семена като една от храните, които съдържат лигнани. Веднъж попаднали в тялото, чревната микробиота може да ги трансформира в съединения с естрогенна активност.

Това е подробно описано от авторите на проучване, публикувано в The Journal of Nutrition. В своите опити те тестваха ефектите от консумацията на 50 грама от тази храна в продължение на 5 седмици при група жени след менопауза. След тези анализи авторите заключиха, че приемът на сусамово семе може да има антиоксидантно действие, да подобри липидите в кръвта и състоянието на половите хормони.

Соя

Въпреки че я представяме почти на последно място, соята е една от храните, които съдържат повече фитоестрогени. Както се посочва от Харвардското училище по здравеопазване, изофлавоните преобладават сред тях. Количествата могат да варират в зависимост от вида на консумираното соево производно: тофу, темпе, напитка или пълнозърнести храни.

Има и продукти, произведени от концентрирани соеви изофлавони. Според данни, публикувани в списание Hospital Nutrition, те имат различни ефекти по време на пери- и постменопауза:

 

Подобрете цялостното здраве и качеството на живот.

Укрепване на костната плътност.

Намаляване на сърдечно-съдовия риск чрез подобряване на липидния профил.

Въпреки това, поради високата им концентрация, не е препоръчително да ги въвеждате без консултация със специалист. От друга страна, соята и нейните производни споделят много от предимствата на бобовите растения, така че могат да се консумират умерено като част от здравословна диета.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *