Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да предпазим зъбите си с природни средства

Имате афта в устата? Зъбите ви се оголват, жълтеят, болят ви от кариеси или бузата ви се е надула? Не разчитайте само на посещението при зъбо­лекар, защото ако всеки ден се грижите правилно за зъбите си с подръчни средства, вие ще  си спестите много болки и проблеми.

При оголени венци

Венците би са чувствителни и кървят, когато ги миете. Навярно имате пародонтоза, което е доста неприятен проблем. В един момент зъбите се оголват и могат да изпадат. Изклю­чително важна е хигиената на зъбите, като трябва да използвате пасти на натурална основа, а не с химически съставки. Правете промивки на устата с отвара от листа и кора от черна елша или от смрадлика. Така ще по­чувствате стягане и подобрение на венците.

Рецепта: Кипнете за 5 минути 1 чаена лъ­жичка кора и листа от черна елша В 250 мл Вода. Изцедете. След като изстине отвара­та, жабуркайте 2-3 пъти на ден.

Съвет: Когато заболяването е напредна­ло, най-добре е често да дъвчете билката мокреш.

Облекчете афтите

Орехи, ананаси, френски сирена… Много са храните, които могат да провокират появата на афти. Те се локализират по бузите или върху венците. За да изчистите афтите бързо и лесно, почистете ги с лимонов сок или с леко разреден 70-градусов спирт. Това не е приятна процедура и е малко бо­лезнена, но е ефикасна. Можете да ползвате за целта и пликче с черен чай. Намокрете го и го сложете върху чувствителната зона. Друго профилактично сред­ство е дъвченето на листа от босилек или мента, както и жабуркането на отвара от тези билки.

Спешна помощ срещу зъбобол

Боли ви зъб. Естествено, веднага посетете своя стоматолог. Болката най- често е провокирана от ка­риес, който е оголил нерва и вие трябва да излекувате зъба, преди нервът да заги­не. За да притъпите болка­та, сложете едно цветче карамфил Върху болния зъб. Ако нямате подръка, то използвайте парченце чесън. Според нетрадиционната медицина, ако потопи­те краката си в леген с топла вода, ще облекчи­те състоянието си за момента.

При абцес

Чувствате, че бузата ви се подува. Много ефикасен е компресът с отвара от мак. Сложете напоената кърпа върху набъбналото място. В първия удобен момент потърсете специ­алист, защото лечението не търпи отлагане.

Предпазване от кариес

Какво значи добра устна хигиена? Трябва да миете зъбите си след всеки при­ем на храна. Подбирайте пасти за зъби, които са с натурални съставки, за да не нарушават устната флора. Ако тя се наруши, се създават благоприятни условия за развитие на бактериите и за различни микози. Задължително четкайте няколко мину­ти сутрин венците и зъбите с паста против кариес. След това жабуркайте 1-2 минути вода за изплакване.

Избягвайте отварите с химични съставки, а използвайте такива, кои­то са на билкова основа. Един-два пъти седмично можете сами да пригот­вяте билкова отвара от смрадлика, мокреш и елша, която жабуркайте за про­филактика на зъбите, след като са измити.

Ето още една полезна рецепта: В чаша солена Вода сложете три капки тинктура от карамфил.

Ефикасна паста за зъби

Микозата в устната кухина се развива два пъти по- бързо, отколкото тази на кожата. Затова не е все едно какво слагате в устата си. Добрата пастата за зъби не бива да съдържа парабени (консерванти), нито агресив­ни съставки, които изтъня­ват зъба. Оцветителите също не са желателни. Пастата за зъби с натурал­ни съставки не прави обилна пяна и най-често съдър­жа сода бикарбонат, сол, различни натурални масла, които имат благотворно въздействие.

Забравили сте да си купи­те паста за зъби? Ето как можете да си измиете зъ­бите с подръчни средства, използвани от нашите баби и дядовци.

► В миналото най-често са ползвали за измиване на ус­тата солена вода. За целта сложете половин кафена лъ­жичка нерафинирана морска сол в чаша с вода. Натопете четката и търкайте с нея. После направете 2-3 жабуркания, а накрая изплакнете устата с чиста вода.

► Сипете малко сода бикарбонат в дланта си. Намокрете четката и я сложете в содата. Търкай­те старателно зъбите и венците отвътре и отвън с движения надолу нагоре.

► Ако не харесвате соления вкус, използвайте мащерка, която е силен дезинфектант. Вземете малко су­шена мащерка и я сложете върху влажната четка за зъби. Търкайте зъбите, без да ги мокрите с вода. Изплакнете устата накрая.

Направете си домашна паста за зъби: Смесете в съдинка 2 чаени лъжици зелена глина, 1 чаена лъ­жичка сода бикарбонат и 3 розички от карамфил и разбъркайте. Добавете малко вода, докато полу­чите хомогенна смес.

 

 

 

 

8 лесни средства срещу кариесите

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *