Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредно ли е козето мляко за хора с болно сърце?

  • Голяма част от белтъчините му се усвояват по-лесно от организма, без да предизвикват разстройства в храносмилателната система

Здравейте! Моля да от-говорите дали е нужно жена ми да се откаже от козето мляко? Така ни посъветва един доктор, защото то съдържало много холестерол. А жена ми страда от аритмия, няколко пъти сме викали „Бърза помощ“, когато получи пристъп. И в болница е лежала. Навсякъде се говори, че козето мляко е полезно, а сега изведнъж ни препоръчват да се откажем от него.

А. Б. – с. Труд, Пловдивско

Ценните полезни свой­ства на козето мляко не подлежат на никакво съм­нение. То съдържа много калий, а това вещество играе много голяма роля за нормализиране на сър­дечносъдовата дейност. В сравнение с кравето, в козето мляко се съдържа шест пъти повече кобалт, който влиза в състава на витамин В12 – същият този витамин, който участва в кръвотворенето и контро­лира обменните процеси. Козето мляко съдържа и други много ценни веще­ства – витамините А, В, С и D, много калций, магнезий, фосфор, манган, мед. Влияе положително на здравето при заболявания на кожата и ставите, може да се ока­же изключително полезно при лечение на жлъчно-каменна болест. Препоръчва се на страдащи от алергия към кравето мляко. Голяма част от белтъчините на козето мляко се усвояват по-лесно от организма, без да предизвикват раз­стройства в хранител­ната система. Мазните „топченца“ в него са десет пъти по-дребни, отколкото в кравето и затова то се усвоява практически изця­ло. Мазнините, които то съдържа, се усвояват така добре, защото не се налага „участието“ на жлъчен сок – те директно се усвояват от червата във венозна­та мрежа, минавайки през лимфните капиляри. Зато­ва при някои заболяване на жлъчната система козето мляко е за предпочитане пред кравето.

В него се съдържа голя­мо количество ненаситени мастни киселини, а точно те не позволяват отлага­нето на холестерол, въпреки че да, наистина в козето мляко има три пъти пове­че, отколкото в кравето. Най-простичкият начин да понижите съдържанието на холестерола в козето мляко е следният: оставете го на хладно място и след известно време оберете отгоре каймака. В обезмас­леното мляко се съхраняват всички полезни вещества, а и съдържанието на холес­терола значително ще се понижи. Хубаво е, ако сами си отглеждате животните и те пасат в екологично чис­ти зони, тогава от козето мляко ще имате единствено полза.

 

Бтв Новините – Родопите с най-много столетници

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *