Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Светла Иванова: Лечението в чужбина е далеч над нашето ниво

снимка Darts.news
снимка Darts.news

Имаме много добри специалисти, но са поставени в недотам добри условия

–     Светла, наскоро роди­хте за втори път. Как се чувствате?

–     Страхотно. Вече имам и едно прекрасно момиченце. Къщата ни е пълна, сърцето ми – също, с много обич. Външно имам да сваля още 3-4 килограма, за да върна предишната си форма, но това не е някаква драма за мен. Харесвам се и така. Пък и от второто ми раждане са минали по-малко от четири месеца. Двайсет килограма не се свалят с магическа пръчка. Когато имам време, спортувам. Старая се да намирам всяка седмица по няколко часа за кардио. Ве­чер правя йога.

–     Имали ли сте пробле­ми по време на бремен­ностите?

–     За щастие имах много леки бременности. Това са едни от най-хубавите пери­оди в живота ми.

–     Вие сте единствено дете и затова неведнъж сте казвали, че искате да имате много деца. Колко са много?

–     И две понякога могат да ти се сторят като десет. Аз мисля да спра дотук. Да си родител е най-хубавото нещо, но е Ш най-голямата отговорност.

–     Занимавате се актив­но с йога и имате голям принос за Популяризиране­то й у нас. Кога и как се за­роди тази ваша страст?

–     Още като дете. То­гава ИСКАХ ДА СЪМ ГЪВКАВА като тези хора по снимките в книгите и си мислехме и хората в цирка, на които казваме „каучук“, са се за­нимавали задължително с йога. С времето разбрах разликата и въздействието на асаните върху тялото и духа на човек. Оттогава минаха почти две десети­летия. Продължавам да работя върху себе си.

–     Има ли общо между йога и музиката?

–     В йога има подходящи за поддържане и развиване на гласа упражнения, свър­зани с дишането. Иначе, об­щото за мен е, че и двете са част от начина ми на живот и не мога без тях.

–     Подготвяте издава­нето на диск с йога. Какво ще включва?

–     По време на втората ми бременност, когато бях в осмия месец, заснех „Моята програма – Йога за бъдещи майки“, за да съм полезна и на други бъдещи майки да се чувстват спокойни и в добра форма. На бременни­те жени искам да кажа, че тази програма ще раздвижи цялото тяло, ще ви направи по-гъвкави и по-подвижни, ще стегне краката и ханша ви, стойката ви ще се подобри, ще избегнете ходенето като пингвин, мускулите ви ще укрепнат, а техниките на дишане и релаксация ще ви успокоят. Подбрала съм позите така, че да могат да се изпълняват от начи­наещи, но да са полезни и за по-напреднали. Умишле­но избягвам по-сложните асани, защото те са под­ходящи само ако дълго сте се занимавали с йога или ги практикувате в присъст­вието на специалист. Сега ми предстои да заснема йога за възстановяване след раждането, а малко по-на­татък ще направя и диск с йога за роди­тели и деца. Основното предимство на тези про­грами е, че се изпълняват в домашния уют и във време, из­брано от прак­тикуващите.

–     Спорту­вате ли нещо друго и как­во?

–     Привър­женик съм на спорта у дома. По-удобно ми е. В домашни условия ПРАВЯ КАРДИО, КОГАТО ИСКАШ ДА ОТСЛАБНА ПО-БЪРЗО и вдигам леки гирички, но ко­гато трябва допълнително да се стегна, започвам да ходя на фитнес.

–     Занимавате се про­фесионално с много неща. Кое от тях най-много ви харесва и защо?

–     Не мога да определя. То е като да кажеш кое ти харесва повече – да четеш, да спортуваш или да слушаш музика примерно.

–     Вярно ли е, че спор­тът е здраве?

–     Да се движиш, да си гъвкав е здраве, да се хра­ниш пълноценно и с чисти храни – също. Освен това спортът учи на дисциплина и постоянство, допринася за добро самочувствие.

–     В началото на карие­рата си подкрепихте кам­пания за рак на гърдата. Каква беше вашата лична мотивация за това?

–     За да се чувства една жена добре в кожата си, тя трябва да държи не само на външния си вид, а и на здравото си тяло. Профи­лактичните прегледи са толкова важни за поддър­жане на здравето отвътре, колкото и редовното ходе­те на козметик. Но сякаш пренебрегваме първото, защото не е видно, докато не стане прекалено късно.

–     Какви са впечатле­нията ви от българското здравеопазване?

–     Добри специалисти поставени в недотам добри условия.

–     Имали ли сте някакви здравословни проблеми напоследък и какви?

–     Слава Богу – не. Наболява ме гърбът, защото често нося бебето на ръце, но всеки ден, преди да си легна, правя няколко подхо­дящи упражнения от йога за гръбнака и те разтоварват напрежението ми в тази област.

–     Кога за последно бяхте в болница и защо?

–     Никога не съм била в болница освен при двете ми раждания.

–     Имали ли сте сериозни здравословни проблеми или травми?

–     Не, но няколко пъти в живота ми съм стигала до извода, че ЗДРАВЕТО Е ТОВА, НА КОЕТО ТРЯБВА ДА ДЪРЖИМ НАЙ-МНОГО. За жалост човек го ус­тановява или ако изпита на свой гръб по-тежък проблем, или ако се случи нещо на негов роднина.

–     Къде предпочитате да се лекувате – в България или в чужбина?

–     Не съм се лекувала в чужбина, но дори и това, ко­ето съм чувала за най-обикновена консултация, е далеч над нашето ниво. Най-вече като база и условия. Тук има­ме страхотни специалисти, като проф. Любчо Спасов. Трябва да се гордеем, че такива хора работят все още в България.

–     Как поддържате здравословен начин на жи­вот?

–     Колкото и да ни се иска, не можем да живеем здра­вословно. Нито храната, която ядем, е чиста, нито въздухът, който дишаме, нито животът ни е спокоен. Но затова съм намерила своя начин за разтоварване – с йога. Освен това взимам и давам на семейството ми допълнително витамини и се старая да готвя по-здра­вословно, с по-качествени продукти, някои от които си набавям от провинцията, други от биомагазини.

–     Как се грижите за гласа си?

–     Гласът е като мускул, който трябва да се трени­ра. Често се разпявам, пра­вя дихателни упражнения, не пия студени и газирани напитки. Не викам. Така се грижа не само за гласа, но и за нервите си.

–     Спазвате ли диета или режим на хранене?

–     Оставям на организма ми да покаже от какво се нуждае. Баба ми казваше, че той е като шкаф с много чек­меджета – от всичко трябва да има по малко. Случвало ми се е с дни да ям предимно въ­глехидрати и да отслабвам. Вече има такова разнообра­зие от диети, материали и книги на тази тема, но всеки организъм е различен и не знаеш на теб какво ще ти подейства, докато не проб­ваш. Опитвала съм да не се храня след 19 часа и при мен това ми гарантира сваляне на килограми.

 

Йога-йога за бременни по Гита Айенгар:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *