ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да предпазим мозъка от високото кръвно налягане

Днес е добре известно, че хипертонията е свързана със свръхтеглото, наследствеността и начина на живот. Тя засяга милиони хора по света, но изненадващо малък процент от тях я смятат за сериозен проблем.

Знаете ли, че вашето кръвно налягане между 40 и 60 годишна възраст предопределя какво ще бъде състоянието на мозъка ви на 70 и повече години? Когато хипертонията не е лекувана правилно, тя може да доведе до инфаркт на миокарда, бъбреч­на недос­татъчност, мозъчни васкуларни инциденти, но и до проблеми с паметта и деменция.

Смята се, че има признаци за хипер­тония, когато в спо­койно състояние стойностите над­хвърлят 140/90. Това зависи, разбира се, от обичайното кръвно налягане на човека и от други фактори като въз­растта например. Налягането реагира също на консумаци­ята на сол, алкохол, на тютю­нопушенето и на липсата на физическа активност.

Мозъкът е един от чо­вешките органи, кои­то най-много страдат от хипертонията, на първо място, защото при­чинява така наречените ва­скуларни мозъчни инциден­ти – кръвоизлив, скъсване на кръвоносен съд в мозъка вследствие на запушването му. Освен това хипертонията постепенно и незабелязано влошава дейността на мозъка и води до нарушаването на някои негови функции като паметта и логическото ми­слене. Тези накърнени функ­ции пък създават условия за възникване на болестта на Алцхаймер.

Многобройни изследвания доказват, че лекарствата про­тив хипертония имат преван­тивен ефект срещу болестите на мозъка.

За да запазим не­вроните си здрави, трябва да спазваме някол­ко важни правила:

  • Необходимо е да позна­ваме стойностите на кръвното си налягане.
  • Винаги да разполагаме с предписаните лекар­ства.
  • Да сложим край на цигарите.
  • Да сме физически ак­тивни.

Какво е хипертонията?

За да може кръвта да се движи из тялото, е необходимо да има налягане в кръвоносните съдове – само така тя може да стигне до мускулите, кожата и тн. Ролята на помпа играе сърдечният мускул, който по­дава едновременно с ритъма и натиска върху стените на артериите. Максималната стойност се получава, кога­то сърцето се контрактира, за да изтласка кръвта – това е систоличното налягане. След тази фаза налягане­то не може да продължи да съществува, ако стените на кръвоносните съдове не ока­жат известна съпротива. Така между два удара на сърцето тяхната еластичност позво­лява на кръвта да продължи да циркулира – налягането, произведено в този момент, се нарича диастолично.

Кръвното налягане не е по­стоянна величина и варира през целия ден. То се повишава сутрин при ставане от леглото, спада за час-два по обяд и от­ново започва да се повишава в късните следобедни часове. През нощта стойностите му са до 15% по-ниски, отколкото през деня. Към тези ес­тествени колеба­ния се прибавят физически, ин­телектуални и психически фак­тори, които могат силно да повлияят на кръвното наляга­не. Страхът, безпокой­ството, интензивната умстве­на работа, шумът, болката и спортът повишават временно стойностите му.

Тези колебания се ръко­водят от вегетативна­та нервна система, коя­то представлява автономна система, неподвластна на чо­вешката воля. Тя се състои от симпатикови и парасимпати- кови нерви. Първите действат възбуждащо на сърдечносъ­довата система, а вторите се стремят да я успокоят. Бъбреците също влияят на кръвното налягане. Те са на­товарени с елиминацията на водата и солта и могат да про­менят обема на необходимото за тази цел количество кръв. Освен това бъбреците отделят веществото ренин, което по­вишава кръвното налягане.

Границата на нормалното кръвно налягане е стой­ността 140/90. При посто­янното й надхвърляне можем да говорим за хипертония. Едно-единствено измерване не е достатъчно, за да може това да се твърди. Необходи­ми са поне три в произволни моменти за период от няколко седмици, които да показват, че една от двете или и двете гранични стойности са над­хвърлени.

Тиха болест

При 90% от хипертониците.не се открива никаква медицин­ска причина за високо кръвно налягане. Тогава говорим за първична или есенциалнахипертония. При повечето паци­енти до това се стига поради комбинирането на различни фактори – излишни килогра­ми, нездравословно хранене с повишена консумация на сол и животински мазнини, обездвижване, стрес. Кръвно­то налягане се повишава след 35 -годишна възраст, а при же­ните дори по-късно – след 50 години, тоест в началото на менопаузата.

Само в един на всеки 20 случая може да се определи конкретна причина за повишеното кръв­но налягане. Тази т.н. вторич­на хипертония обикновено се дължи на лошо оросяване на бъбреците, на сърдечносъдови болести или на хормонален дисбаланс. Третирането на ос­новното заболяване може да коригира и хипертонията. Високото кръвно налягане не се проявява непременно с явни симптоми. Всъщност, повече­то хипертоници не чувстват никакво неразположение и заради това хипертонията е опасна – когато не се предпри­еме нищо срещу нея, тя влоша­ва състоянието на артериите и вътрешните органи. При много повишени стойности на кръвното налягане могат да се появят оплаквания като гла­воболие, зрителни смущения, умора, шум в ушите, но всички те могат да говорят и за други здравословни проблеми.

Лекарства срещу хипертония

Стойностите на кръвното на­лягане трябва да бъдат под 140/90, а още по-добре – под 135/85. Ако за няколко месеца подобрена хигиена на живот това не се получава, лекарят ще предпише лекарства. Те ще позволят нормализирането на кръвното налягане при ус­ловие, че се взимат редовно. Освен това медикаментите не могат да унищожат хи­пертонията, а само да я кон­тролират – затова в повечето случаи трябва да се приемат цял живот, но така се пред­пазва целият организъм и се удължава животът.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Как да запазим сърцето си здраво?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *