Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лавандулата – ароматна и силно лечебна

Тя е прочута със свежия си мирис на лято, но освен това от древни времена се използва заради антисептичните си свойства.

Преборва безпокойството

Линалолът е анксиолитик – това пра­ви лавандулата успокояваща билка. Запарката от 1 ч.л цветове на 200 мл вода повишава тонуса и приглушава болките на нервна почва (мигрена, стомашни колики, „стягане“ в гърди­те). Под формата на ароматно масло лавандулата действа благоприятно срещу стрес, депресивни състояния и нарушен сън.

Улеснява храносмилането

Запарката от лавандула стимулира черния дроб и червата. При гастрит- ни болки и прекалена киселинност може да бъде комбинирана с мато­чина и цветове от горски слез (по 1 ч.л. от двете билки). При колики ароматното масло от лавандула, разтворено в слънчогледово олио, може да се използва за масаж на корема.

Облекчава болката

Лавандулата се препоръчва при мускулни и ставни болки, тъй като има противовъзпалително и обезбо­ляващо действие. Използва се като запарка за пиене, а от ароматното й масло се приготвя масажен лосион (10 капки ароматно масло с 30 мл слънчогледово олио). В комбина­ция с ароматно масло от хвойна затопля мускулите преди физическо усилие.

Успокоява сърбежа

Лавандулата успокоява кожата при ухапване от насекоми, както и за- червяванията по бебешката кожа. Балсамът включва: 7 капки аромат­но масло от лавандула, 10 г масло от карите, 10 г слънчогледово олио, 2 г пчелен восък и 10 капки тинктура от невен. На водна баня се смесват маслото от карите, пчелният восък и слънчогледовото олио. Като из­стине сместа, към нея се добавят ароматните масла.

Заздравява раните

Балсам на базата на лавандулово масло е ефикасен при одрасква­ния, пришки по краката и слънче­ви изгаряния. Той е ефикасен и за изглаждане на кожата при акне и екзема.

Отблъсква насекомите

Прекрасният аромат на лавандулата отблъсква бълхите, молците, кома­рите и кърлежите. Билката може да се използва и за успокояване на ухапаното място.

Освежава дъха

Това качество на лавандулата е из­вестно още от Древния Рим, когато жените я използвали, за да запазят свеж дъха си. Цветната лавандулова вода се използва за гаргара, но може да послужи и за масаж (смесена със слънчогледово олио) като превантивно средство срещу инфекции на горните дихателни пътища.

Внимание: противопоказания!

Лавандулата не се препоръчва при алергия към линалола. Бременни­те и кърмещите жени трябва да избягват ароматното й масло. То не е подходящо и за деца под три години.

 

 

Лавандулата помага при безсъние и сърдечна невроза

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *