БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Познавате ли всички симптоми на инфаркта?

Тази болест може да се маскира по много начини, само и само да „се скрие“. И ние неведнъж сме писали за всички превъплъщения на ин­фарктната болка. Но се оказва, че има още, и то доста странни симптоми, които лесно биха се пропуснали. И тук съвсем не става дума за „традицион­ния“ инфаркт на миокарда, когато не трябва да се губи нито една минута.

Нека все пак припомним „класическите“ симптоми на болестта:

  • болка в гърдите – пареща или стягаща;
  • премества се в перикардиалната област, т.е. в лява­та страна на гръдния кош;
  • много често болката върви и към гърба;
  • парещата болка се съпро­вожда със страх от смъртта. На човек му се струва, че върху гърдите му е поставена бетонна плоча, тежаща цял тон.

При най-малките подозре­ния за инфаркт на миокарда болният трябва да бърза към болницата, за да успее лека­рят да открие запушения кръ­воносен съд и да предотвра­ти некрозата на сърдечния мускул.

За да окаже помощ, лека­рят има време не повече от 90 минути. В най-добрия случай болният трябва да се добере до болницата през първия час, който лекарите наричат „зла­тен“. Затова в днешния брой ще наблегнем не на класически­те, а на скритите симптоми на тази коварна болест.

ИНФАРКТЪТ НА МИОКАРДА МОЖЕ ДА СЕ ПРОЯВИ И ПО ДРУГ НАЧИН

Болка в долната че­люст. Описанието от болните е усещането, че „много силно ме болят зъбите“. По окончанията на нервния сплит сърдеч­ната болка се премест­ва в долната челюст. Създава се усещането, че болят всички зъби от долната челюст. Освен това в същия момент страдащият може да усеща, че тази болка се движи и към ръката, рамото и шията. При хо­рата с исхемична болест на сърцето в студено време предвестници на такава болка могат да бъдат и кратките пристъпи на силна болка в долната челюст.

Болка „под лъжичката“, в епигастралната област. Болните описват така усе­щанията си: прилошава ми, по­връщам, подува ми се коремът. Вижте защо. Сърцето е раз­положено близо до стомаха, разделя ги само диафрагмата. Ако инфарктът се развива по задната стена на сърцето, тази, която е откъм стомаха, тогава човекът сякаш изпит­ва болка в стомаха при наличие на инфаркт.

Болестните .импулси от сърцето постъпват в гръб­начния мозък, а след това в главата. Заради близкото раз­положение на сърцето и сто­маха, главният мозък често не може да различи от кой от тези два органа идва сигналът за болка. По статистика 60 на сто от пациентите с инфаркт на миокарда, изпитващи болка в корема – това са жените.

Затруднено дишане и за­дух, без да се проявява каквато и да е сърдечна болка. Болните казват: не ми достига въздух. Ако на сърцето не му достига кислород, това означава, че се е запушил кръвоносен съд, в сърдечния мускул не постъп­ва кръв и затова се понижава съкратителната му способ­ност. А количеството кръв, наситено с кислород, нама­лява. В резултат на това на болния му се струва, че не му достига въздух.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *