ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Натриевия нитрат е вреден за оранизма

Натриевият нитрат е сол, получена от азотната киселина.Натриевият нитрат се използва за получаването на торове, пластмаси и взривни вещества, а също така и във фармацевтиката и при консервирането на храни. Тъй като е вреден за организма на човек в много страни е забранено използването му.

Натриевият нитрат взаимодейства с други вещества в стомаха и образува нитрозамини. Те са химични съединения, които може да имат канцерогенни свойства. Повечето нитрозамини са мутагени, които са вещества, можещи да променят генетичния материал при човека включително и ДНК-то. Вдишването на натриев нитрат може да доведе до дразнене на дихателните пътища и да причини кашлица или задух. Поглъщането му пък води до болки в корема, световъртеж и диария. Натриевия нитрат може да предизвика зачервяване и раздразнение на кожата. В сатия на Харвардския университет пък се съобщава, че натриевия нитрат в някои храни може да увеличи риска от развитие на рак на панкреаса и левкимия съответно с 67 и 74%.

Последните проучвания сочат, че високият прием на преработено месо с натрий може да увеличи риска от развитието на диабет тип 2 с около 41%. Според изследване направено във Великобритания пък е уснановено, че малките дози нитрат може да предизвикат метхемоглобинемия. Метхемоглобинемия е състояние, което възниква, когато молекулите на хемоглобина в кръвта губят способността си ефективно да пренасят кислород до тъканите и органите. Това състояние най-често се наблюдава при новородените бебета, чийто цвят на кожата е синкав.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *