Дефицитът на витамини в организма: Всички признаци са изписани на лицето ви!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Дефицит на витамини или авитаминоза – това е сериозен проблем и не трябва да се третира пренебрежително. За да се определи от кои витамини се нуждае тялото, е необходимо да се направят подходящи медицински тестове.

Дефицит на витамини – сериозен проблем, който не бива да се пренебрегва! Но ако не можете да се консултирате със специалисти, обърнете специално внимание на кожата на лицето си. Тя е основният показател за вътрешното състояние на тялото. Като разгледате внимателно отражението си в огледалото, вие ще можете да разберете точно от какви вещества се нуждае тялото ви.

Какво липсва на тялото ви? 8 признака

  1. Бледата и суха кожа е признак за липса на витамините B12, на A и C. Хроничният дефицит на B12 провокира метаболитни нарушения и проблеми с нервната система. В този случай се препоръчва да ядете повече морски дарове, червено месо и черен дроб.
  1. Витамините А и С са необходими за поддържане на оптимален водно-солев баланс и регенерация на кожата. Опитайте се да ядете повече телешки черен дроб, черен дроб на треска, гъби (сушени бели), сладки чушки, зеле, домашни яйца, цитрусови плодове, горски плодове и билки.
  1. Бледата и суха кожа на устните говори за липса на желязо. Дефицитът на този микроелемент води до понижено кръвно налягане и имунитет. За да разрешите проблема, вашата диета трябва да включва червено месо, водорасли, трици, зърнени храни, соя, какао и зеленчуци.
  1. Акнето по лицето е признак за липса на цинк и витамин А. Цинкът участва в процеса на делене и обновяване на клетките. Намира се в яйчения жълтък, сиренето, триците, ядките и слънчогледовите семки.

Трябва да се отбележи, че местоположението на акнето показва на кои точно органи и системи трябва да се обърне голямо внимание, а именно:

– Обриви в горната част на челото подсказват за чревни проблеми.

В този случай трябва да включите антиоксиданти в диетата си.

– Обривите в долната част на челото са признак на нарушения в нервната система.

Добрата нощна почивка и ароматерапията ще помогнат за решаването на проблема.

5. Обрив по носа показва наличието на сърдечни проблеми,

свързани с високо кръвно налягане и постоянен стрес.

В този случай се препоръчва да прекарвате повече време на открито и да правите това, което обичате, по-често.

– Обриви в областта на веждите показват проблеми с черния дроб.

Необходимо е да се преразгледа диетата ви. Не забравяйте да изключите мазните храни и алкохола.

– Обрив по дясната буза е признак на алергии и нарушения на дихателната система.

Съвет: трябва да се отървете от лошите навици, по-специално от пушенето на цигари.

– Обривът около устата е признак на стомашни проблеми.

За да се отървете от обрива, яжте повече зеленчуци и плодове. Ако обривът се появи отстрани на брадичката, това означава, че бъбреците са претоварени и имате проблеми с репродуктивната система (препоръчително е да се сведе до минимум консумацията на кофеин и натрий).

  1. Подуването на клепачите обикновено е признак на йоден дефицит, който от своя страна води до нарушения в щитовидната жлеза. За компенсиране на йодния дефицит яжте млечни продукти, морски дарове, домашни яйца, бобови растения, домати, ягоди и йодирана сол.
  2. Бръчки. С възрастта бръчките неминуемо се появяват и това е абсолютно нормален процес. Но ако бръчките се образуват твърде бързо и са много, това означава, че нямате достатъчно витамин Е. Именно този микроелемент помага на кожата да остане стегната и еластична за дълго време. За да коригирате ситуацията, яжте растителни масла, ядки, семена, трици, морски зърнастец и черен дроб на треска.
  1. Ако венците ви започват да кървят всеки ден, докато си миете зъбите, това означава, че тялото ви няма достатъчно витамин С. Като консумирате храни, богати на този микроелемент, можете да коригирате ситуацията и да укрепите имунната си система.

    8. Ако косата ви е станала прекалено суха и чуплива, а на главата ви се е появил пърхот, тялото ви се нуждае от биотин, тоест витамин В7. Яжте повече соя, бобови растения, ядки, домати, морска риба, птици, яйчен жълтък и млечни продукти.

Когато се придържате към тези препоръки, не забравяйте да имате предвид, че дефицитът на даден витамин е също толкова вреден, колкото и неговият излишък. Ето защо не е необходимо да стигате до крайности и да ядете само онези храни, които съдържат липсващия ви микроелемент, тъй като това може да провокира хипервитаминоза.

Ето защо преди да коригирате диетата си по-добре е да се консултирате с опитен диетолог.

Източник: econet

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *