Кой са научно доказаните ползи за здравето на черния чай

Ползите за здравето на черния чай до голяма степен се дължат на високото съдържание на антиоксиданти

През годините ползите от черния чай са документирани в голямо разнообразие от изследвания. Благодарение на изобилната концентрация на антиоксиданти – особено полифеноли – приемът му може да има положителен ефект върху здравето на сърцето. Също така върху метаболизма, храносмилателната система и мозъка.

От няколко десетилетия ползите от черния чай са обект на интерес за учените. Неговата концентрация на активни съединения показва голямо разнообразие от положителни ефекти върху здравето.

Той съдържа следното:

  • Фенолни киселини
  • Минерали (калций, хром, магнезий, желязо, калий и фосфор)
  • Флавоноиди (теарубигини, теафлавини и катехини)
  • Аминокиселини (L-теанин)
  • Витамини (A, C и K)
  • Кофеин

Именно поради този състав му се приписват няколко лечебни свойства. За да бъдем по-точни, той е ценен заради способността си да се бори с възпалението. Може също така да повиши бдителността, да инхибира ефектите от оксидативния стрес и да предотврати увреждането на клетките.

Има ли доказателства?

Черния чай е полезен за сърцето

Флавоноидите, основните антиоксидантни съединения в черния чай, имат положително въздействие върху здравето на сърцето. Това до голяма степен е така, защото те играят роля в регулирането на възпалителните процеси и предотвратяването на оксидативно увреждане.

В тази връзка, мета-анализ, споделен чрез Advances in Nutrition, съобщава, че за всяка чаша чай, консумирана ежедневно, има 4% намаление на смъртността от сърдечни заболявания и 2% намаление на риска от инфаркт.

Установено е също, че намалява риска от инсулт с 4% и риска от смърт от всякакви причини с 1,5%. В крайна сметка беше установено, че включването му в здравословен хранителен модел може да намали шансовете за сърдечно-съдови заболявания и смъртността сред възрастните.

Друго проспективно проучване, докладвано в списание Heart, разкри, че ежедневната консумация на чай помага за намаляване на вероятността от исхемична болест на сърцето и риска от съответни сърдечно-съдови събития, като инфаркт.

Исхемичната болест на сърцето възниква, когато артериите се запушат и възпрепятстват – частично или напълно – кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

На свой ред, рандомизирано контролирано проучване, публикувано в Preventive Medicine, заключава, че черният чай – приеман като част от нормална диета – помага за намаляване на независими сърдечно-съдови рискови фактори, като висока глюкоза и промени в липидния профил.

Висок холестерол

Във връзка с предишната точка, имайте предвид, че черният чай е свързан с по-ниски нива на „лошия“ холестерол (LDL). Натрупването на този липид в артериите е свързано със сърдечна недостатъчност и инсулт.

Преглед на проучвания, споделен в Clinical Nutrition, показва, че приемът на този чай е помогнал за намаляване на серумната концентрация на този вид холестерол, особено при хора с по-висок сърдечно-съдов риск.

Проучване при плъхове, докладвано в Lipids in Health and Disease, установи, че теафлавинът и терубигините – два флавоноида, намиращи се в черния чай – имат потенциала да се справят със заболявания, свързани с оксидативен стрес, като хиперхолестеролемия и хипергликемия.

Въпреки това резултатите от изследванията са смесени. В рандомизирано контролирано проучване ежедневната консумация на 5 чаши черен чай на ден не променя значително липидния профил при хора с гранична хиперхолестеролемия.

Високо кръвно налягане

Продължавайки с ползите от черния чай за здравето на сърдечно-съдовата система, открихме интересни ефекти при понижаване на високо кръвно налягане. В мета-анализ, докладван в Food & Function, пациентите, които са приемали добавка черен чай, са имали значително понижение на систолното кръвно налягане в сравнение с контролната група.

Подобни ефекти са наблюдавани в изследване, споделено в Complementary Therapies in Medicine, което разкрива, че редовният прием на чай помага за понижаване на систоличното кръвно налягане с 4,81 mm Hg и диастоличното кръвно налягане с 1,98 mm Hg при хора с хипертония.

Черния чай подобрява здравето на червата

Редовната консумация на черен чай също е начин да се погрижите за здравето на червата. За да бъдем по-точни – и както е събрано в преглед в Критични прегледи в науката за храните и храненето – полифенолите помагат за модулирането на функцията на чревната бариера, в допълнение към поддържането на баланса на микробиотата.

Черният чай (богат на полифеноли) изглежда насърчава растежа на добрите чревни бактерии, като същевременно инхибира активността на вредните бактерии.

Друг преглед на проучвания, споделен в списание Nutrients, подчертава, че черният чай, както и други сортове чай, получени от видовете Camellia sinensis, имат пребиотична активност поради техния принос на полифеноли. По този начин той модулира съотношението на видовете чревни бактерии и между другото допринася за загуба на тегло.

Концентрация и когнитивна ефективност

Черният чай съдържа до 4% кофеин и аминокиселина, наречена L-теанин. И двете от тези стимулиращи вещества са свързани с повишена умствена концентрация и подобрена бдителност. Това обяснява защо някои хора съобщават, че чувстват повече енергия след поглъщане.

В тази връзка, изследване, докладвано в списание Nutrients, установи, че добавките с L-теанин имат потенциала да стимулират мозъчната функция. По този начин подобрява фокуса и паметта, наред с други когнитивни способности.

 

Междувременно малко проучване, споделено от Clinical Phytoscience, установи, че дори малко количество черен чай помага за подобряване на когнитивната обработка. Напитката е свързана с по-добра умствена работа и повишена концентрация.

Здраве на костите

Преглед, публикуван в списание Medicine, заключава, че приемът на чай помага за намаляване на риска от остеопороза. Тези качества се дължат на високото съдържание на флавоноиди, което може да намали загубата на костна плътност и да укрепи костите.

Здраве на зъбите

Катехините, съдържащи се в листата на Camellia sinensis, имат бактерицидни и бактериостатични свойства, които действат срещу бактериите на зъбната плака, като Streptococcus mutans. Проучване, споделено в Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, посочва, че вода за уста на базата на чай (по-точно черен и зелен) може да се използва като алтернатива за предотвратяване на образуването на зъбен кариес.

По същия начин информация от Американското общество за микробиология предполага, че черният чай и неговите компоненти са от полза за здравето на устната кухина, като пречат на образуването на бактериална плака, която причинява кариес и пародонтално заболяване.

Във всеки случай е препоръчително да се използва умерено, тъй като танините, които съдържа, са свързани с появата на петна по зъбите, подобни на тези, причинени от кафето.

Антитуморен потенциал

Нито черният чай, нито други сортове чай могат да предотвратят или излекуват рака. Въпреки това, проучванията са установили, че неговите компоненти могат да забавят развитието на някои форми на това заболяване и да насърчат смъртта на злокачествени клетки.

В преглед, споделен от Advances in Nutrition, изследователите отбелязват, че приемът на чай намалява риска от рак на устната кухина. В по-малка степен изглежда също така се свързва с по-нисък риск от рак – било то стомашно-чревен, рак на гърдата, рак на яйчниците, белия дроб или рак на щитовидната жлеза.

Черния чай помага за отслабване

Ако искате да отслабнете, черният чай може да бъде добро допълнение към вашата диета. Проучване, разкрито от Food & Function, установи, че пиенето на три чаши черен чай на ден в продължение на три месеца е помогнало за намаляване на обиколката на талията и телесното тегло в сравнение с пиенето на контролна напитка с кофеин.

Една хипотеза предполага, че тези ефекти се появяват поради високото съдържание на флавони, които действат като антиоксиданти в тялото. Все пак имаме нужда от повече доказателства.

В друго изследване в списанието Molecules експертите отбелязват, че полифенолите в черния чай имат ефект против затлъстяване без видими странични реакции. Сами по себе си те спомагат за стимулиране на метаболизма, както и за намаляване на оксидативния стрес и регулиране на енергийния прием.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *