Какво е тетрахромация и какво означава?

Тетрахромността е състояние, което е по-често срещано, отколкото смятахме преди. Всъщност почти 12% от жените го имат. Научете повече в тази статия

трихроматизъм

Тетрахромността е състояние, което предизвиква любопитство у много учени. Това е термин, който се отнася до визуално качество, което е, че хората или животните с него имат значително повишен индекс на зрение.

Всъщност те могат да видят до 100 милиона цвята. Тетрахромността съществува при определени животни, като някои птици, риби, насекоми и земноводни. Всъщност някои хора също могат да го имат!

Как се произвежда цветното зрение?

Преди да обясните от какво се състои тетрахромността, важно е да имате някаква основна представа за това как протича процесът на зрение. Ретината е светлочувствителна тъкан в задната част на очната ябълка.

Състои се от различни клетки, които имат пръчици и конуси. Те са светлочувствителни клетки. Конусите ни позволяват да виждаме цветове, което е хроматично зрение.

Има различни видове конуси в зависимост от това как реагират на светлина. По-голямата част от човешката популация има три типа. Всеки от тях реагира на светлина с различна честотна лента. След това информацията преминава през зрителния нерв към кората на главния мозък.

Следователно повечето хора имат трицветно зрение. Един вид конус открива червена светлина, друг вид синя светлина и трети тип зелена светлина. По този начин можете да видите почти 1 милион цвята.

При някои видове животни обаче се случва нещо различно. Например, някои риби всъщност имат четвърти тип конус, който им позволява да възприемат вариации за всеки от цветовете.

Какво е тетрахромация?

 

Тетрахромността е визуално състояние, което ви позволява да улавяте около сто пъти повече цветове от обикновено. Изчислено е, че почти 12% от всички жени в света имат тази характеристика.

 

Това, което се случва, е, че те имат четвърти тип конус. Тези хора се наричат ​​тетрахромати. Този четвърти конус им позволява да получат четириизмерно сетивно цветово пространство. Тоест те имат много по-голям видим спектър, тъй като могат да комбинират повече основни цветове.

От друга страна, останалите хора могат да правят комбинации само с три цвята – червено, зелено и синьо. Те се наричат ​​трихромати. Това означава, че те не могат да видят всички възможни варианти.

С какво се различава от другите категории?

В момента знаем за различни видове зрение в зависимост от конусите в ретината. Първият е трихроматизъм. Всъщност това е най-често срещаната форма на зрение при хората.

Визията обаче може да бъде и двуцветна. Това е най-често срещаният тип при животни, като кучета. Те са чувствителни само към сини и зелени конуси. И накрая, има тетрахромация.

По-конкретно, разграничаването дали човек има трихроматизъм или тетрахроматизъм е трудно. Понякога можете да разберете само с биопсия на тъканта на ретината.

Какво причинява тетрахромазия?

Очевидно това състояние е почти изключително за жените. Това е така, защото това е вариация на X хромозомата, където е дихроматичният ген.

Гените, отговорни за изразяването на червените и зелените конуси, са в тази хромозома. Следователно при жените има повече, тъй като те имат две Х хромозоми, докато мъжете имат само 1.

По този начин е по-вероятно те да имат две различни версии на тези гени. И така, те биха изразили четири вида конуси. Това обаче не означава, че не може да има мъже с тетрахромия.

Как може да се идентифицира?

Към днешна дата няма тест, който надеждно да диагностицира тетрахромазия. Онлайн тестовете, които се опитват да потвърдят това условие, не са научно доказани, че работят.

 

Това е така, защото те са направени на цифрови екрани, които са базирани на RBG технологии. С други думи, те са направени с трихроматична система за представяне на цветовете. Учените обаче се опитват да направят точни инструменти за диагностицирането му.

 

От друга страна, има начин да се диагностицира тетрахромазия със сигурност, но е сложен. За да го направите, трябва да получите проба от ретината. Тези видове биопсии са много трудни за извършване, тъй като включват много рискове за зрението на пациента.

Тетрахромността е по-често срещана, отколкото си мислите

Тетрахромазия е зрително състояние, което някои жени имат по-специално. Състои се от наличието на още един вид конус, който са клетките на ретината, отговарящи за цветното зрение. Обикновено има три различни разновидности, но тези хора имат четири.

В резултат на това те виждат почти сто пъти повече цветове от обикновено. Към днешна дата обаче няма установени методи за диагностициране на състоянието.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *