5 съвета за справяне с екземата в горещините

При много хора екземата се обостря през лятото. Ето как може да се справите с този проблем

5 съвета за справяне с екземата в горещините

Високите температури в комбинацията с потта и влагата създават неблагоприятни условия за хората с чувствителна кожа, особено тези с екзема.

Кой е най-добрият начин за справяне с екзема по време на летните горещини? Ето какво препоръчват дерматолозите за предотвратяване на обостряния.

 

Защо се обостря екземата?

 

„Хората с екзема вече имат компрометирана кожна бариера, но високите температури допълнително я нарушават”, казва д-р Азаде Ширази, сертифициран дерматолог от Сан Диего, Калифорния.

„Горещото време също увеличава изпотяването, а потта съдържа химикали като натрий, хлорид, никел и кадмий, които причиняват дразнене на кожата и допълнително влошаване на раздразнените зони“, обяснява Ширази. „Освен това топлината дехидратира кожните клетки”, допълва още дерматоложката.

С други думи, тъй като хората с екзема имат чувствителна кожа, те наистина усещат силно ефектите от летните климатични условия.

 

Съвети за справяне с обострянията на екзема през лятото

 

Овлажнявайте кожата редовно

Ширази подчертава важността на прилагането на овлажнител, който да помогне на кожата да остане хидратирана и да укрепи кожната бариера. Това е още по-важно, когато заради жегата кожата се дехидратира. Препоръчително е да използвате овлажнител за кожа веднага след баня и по няколко пъти дневно.

Добре е да се избягват овлажнители или продукти с дразнители, като например:

• Аромати

• Парфюми

• Багрила

 

Носете дишащи, широки дрехи

Ширази съветва да се носят широки и леки дрехи от естествени материи, когато температурите се покачват.

Леките и широки дрехи от дишащи материи, като памук и бамбук са най-добри. Памукът е мек, дишащ и хипоалергенен. Текстили като полиестер и вълна могат да създадат триене и допълнително да раздразнят кожата.

И ако мислите да преминете към по-щадящ кожата летен гардероб, Ширази казва, че трябва също така „да изперете новите дрехи, преди да ги носите, за да премахнете всякакви химикали или дразнители“.

д-р Азаде Ширази, сертифициран дерматолог от Сан Диего, Калифорния
д-р Азаде Ширази, сертифициран дерматолог от Сан Диего, Калифорния

 

Пийте много вода

„Поддържането на тялото добре хидратирано е наистина важно за цялостното здраве за кожната бариера“, обяснява Ширази. „Адекватната хидратация укрепва кожната бариера, която действа като защитна стена срещу обострянето на екземата.“

 

Къпете се с хладка вода

Потта може да раздразни екземната кожа, а хладните душове са перфектното решение за това. Вземането на душ може да отмие потта след тренировка и да почисти кожата от дразнещи химикали като хлор след потапяне в басейн.

Много е важно водата, с която се къпете, да бъде хладка, защото горещата може да допълнително да изсуши и раздразни кожата.

 

Използвайте климатика безопасно

Дерматолозите препоръчват да седите на закрити места с климатик колкото е възможно повече, но с някои важни съображения за безопасност.

Въпреки че климатикът е безопасен за хора с екзема и помага да се запази кожата хладна и да се предотврати изпотяването, Ширази предупреждава, че климатикът може също да намали влажността в помещението и да изсуши кожата.

„Бих препоръчала да използвате овлажнител дори когато седите на вкъщи на климатик“, казва дерматоложката, добавяйки, че също така е важно да се избягват дразнещи химикали при почистването и поддръжката на устройството.

 

Трябва ли да посетите дерматолог, ако получавате обостряния на екземата от топлината?

 

Ако пристъпите на екзема, свързани с топлината, не се подобряват с продукти без рецепта или рутинна грижа за кожата, е най-добре да се консултирате с дерматолог. Други сигнални признаци, че е време да си уговорите час, са болка, подуване или изтичане на течност от засегнатата кожа.

Дерматологът може да предпише лекарства с рецепта за облекчаване на симптомите, ако е необходимо. Прегледът също ще помогне да се уверите, че не сте били погрешно диагностицирани с екзема. Например, може да имате трихофития или алергичен контактен дерматит, които се лекуват по съвсем различен начин.

Ако имате екзема, дерматологът може да приспособи рутинна грижа за кожата към вашите нужди, да идентифицира потенциалните задействащи фактори и да Ви помогне да направите информирани промени в начина на живот.

 

При екзема, сърбежи и раздразнения на кожата, вземете Глобал Хелт Дерматил

 

Глобал Хелт Дерматил е специално разработен крем за справяне с екземи, сърбежи, раздразнения и напуквания на кожата. Кремът съдържа перуански балсам, цинков окссид, Д-пантенол, пчелен восък, ланолин, екстракт от лайка и витамин Е. Богатият състав на продукта успокоява засегнатата кожа, овлажнява в дълбочина и възстановява кожната бариера.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Глобал Хелт Дерматил
Глобал Хелт Дерматил – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *