9 полезни свойства на кивито, за които не знаехте

Открийте колко всъщност е полезен този плод за нашето здраве

Наричат ​​ги „киви“ поради приликата им с птицата със същото име, която е много популярна в Океания. Кивито е повече от просто вкусен плод с вкус, който е комбинация от банан, ягода и ананас.

Антиоксиданти и витамин С

Това са двете основни хранителни вещества в кивито. Има 98 мг витамин С на 100 грама, което е повече от портокалите и лимоните (почти двойно). Гуава и касис са единствените плодове, които имат повече от това. Едно парче киви съдържа повече от 80% от дневната норма на витамин С за възрастен.

Предлагаме да ядете сутрин на закуска. Някои от свойствата му включват: повишаване на витамин С, понижаване на хипертонията и предотвратяване на рак, алергии и настинки.

Витамин С е мощен антиоксидант. Способността му да неутрализира свободните радикали прави кивито идеален неутрализатор на всякакъв вид вреда за тялото, особено на неща, свързани със стареенето. Яденето на този плод поддържа клетките ви по-млади и поддържа тялото ви здраво като цяло.

Намалява стреса и нервите

Кивито е страхотен плод за съвремието. Поради огромното количество витамин С, може да помогне при нервност и тревожност. Също така е чудесно за намаляване на стреса. Позволява ви да се почувствате по-спокойни и да се изправите пред проблемите или препятствията, които изпречват пътя ви. Лекарите препоръчват да се яде киви преди интервю за работа или важна среща, за да се намали напрежението.

Предотвратява запек

Кивито има много разтворими фибри, вещество, което помага на храносмилането и подобрява чревната система. Ето защо предотвратява запек. Особено ще ви помогне с този проблем, ако го ядете на закуска. Можете да го ядете с други плодове, кисело мляко или зърнени храни сутрин. Засилва движенията на червата.

 Подпомага загубата на колограми и задържането на течности

Поради високото съдържание на вода и средната калоричност (63 kcal на 100 грама), яденето на киви ви помага да отслабнете и да се почувствате по-удовлетворени. Освен това не съдържа много натрий, което го прави идеален за диети за отслабване и за премахване на водата, особено за бременни жени. Кивито е много диуретично и не трябва да липсва в диетата на хора с наднормено тегло или затлъстяване. Полезен е при сърдечна или чернодробна недостатъчност.

Спомага за добро храносмилане

Както споменахме, едно от най-големите предимства на кивито е, че е полезно за храносмилането и помага на тялото ви да разгражда протеините в храната и предотвратява лошо храносмилане, гастрит и газове. Тези протеини позволяват комбинирането на киви с мляко или желатин.

Подобрява циркулацията на кръвта

Тъй като съдържа витамин Е и Омега 3 и 6 мастни киселини, кивито разрежда кръвта, което подобрява общото състояние на артериите. Това предотвратява образуването на тромби и съсиреци в кръвоносните съдове. Това означава, че може да помогне за предотвратяване на тромбоза, гръдна ангина, инсулти и инфаркти. Освен всичко това, фибрите в кивито могат да намалят нивата на холестерола в кръвта.

Подсилва имунната система

Можете да избегнете настинки и да увеличите защитата си благодарение на фолиевата киселина и витамин С в кивито. И двете ви помагат да произвеждате повече червени и бели кръвни клетки и антитела, които действат като бариера срещу вирусите.

Помага при хора с анемия

Това се дължи и на витамин С, който повишава способността на тялото ви да абсорбира желязото. Яденето на киви е добър начин за всеки с анемия или недостиг на желязо да ускори времето си за възстановяване.

Филтрира слънчевите лъчи

Това е последната от тайните ползи на кивито, за които ще говорим днес. Ако сте много чувствителни към UV лъчи, определено трябва да опитате да ядете киви. Лутеинът в него (също присъства във водорасли, броколи и спанак) е като естествен защитен филтър за кожата.

Източници:https://www.besthealthmag.ca/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *