ВНИМАВАЙТЕ! Горещините натоварват сърцето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване установява, че горещините представляват риск за по-възрастните хора със сърдечни заболявания

жегата е опасна за сърцето

Дори при млади и здрави хора, излагането на голяма топлина причинява скок в телесната температура и може да натовари сърцето, сочи ново проучване.

За целите на проучването учените излагат 20 здрави млади човека, 21 здрави по-възрастни и 20 възрастни с коронарна артериална болест на достатъчно топлина в лаборатория, за да повишат телесните си температури с 1,5 градуса C. Това излагане на топлина е причинило миокардния кръвен поток – или количеството кръв, циркулиращо през коронарните артерии, да се увеличи, според резултатите от проучването, публикувано в Annals of Internal Medicine.

„По време на излагане на топлина тялото изпраща кръв към повърхността на кожата, за да обмени топлина с околната среда. Това води до увеличаване на работата на сърцето, чрез увеличаване на сърдечната честота и контрактилитета (или силата на контракциите), за да се поддържа стабилно кръвно налягане,” казва старши автор на изследването Даниел Ганьон, д-р, доцент в Монреалския сърдечен институт и университета в Монреал.

„Фактът, че сърцето работи по-усилено, не е непременно проблем сам по себе си”, казва д-р Ганьон. Това всъщност е част от нормалната реакция на тялото към излагане на топлина. Проблемът е, че състояния като коронарна артериална болест намаляват способността на артериите да се разширяват, когато сърцето трябва да получи повече кръв, което може да затрудни достатъчното количество кислород да достигне навсякъде в сърцето, където е необходимо, за да може мускулът да работи ефективно.

„Този тип кислороден дефицит в сърцето причинява състояние, известно като миокардна исхемия, което може да доведе до болка в гърдите, неправилен сърдечен ритъм или сърдечен удар”, обяснява доцентът.

Д-р Даниел Ганьон, старши автор на изследването и доцент в Монреалския сърдечен институт и университета в Монреал

 

Симптоми на миокардна исхемия:

 

Въпреки че участниците в проучването не показват симптоми на миокардна исхемия, седем от по-възрастните хора с коронарна артериална болест показват доказателства за това при изображения на сърцата им, направени след излагане на топлина.

Възможно е някои хора да са изпитали слаби симптоми като лек дискомфорт в гърдите или недостиг на въздух.

Ако исхемията стане по-тежка, това може да доведе до още по-сериозни последици, като инфаркт или абнормни сърдечни ритми. Трудно е да се каже колко време ще отнеме това, тъй като зависи от нивото на топлина, дрехите, нивата на влажност, нивата на активност и цялостната физическа форма.

Лабораторните условия обаче не са същите като тези, които хората биха могли да срещнат на открито или в сграда без климатик в горещ ден.

 

Какво се случва със сърцето в горещите дни?

 

Когато топлината е екстремна и влажността е висока, рисковете от повишени телесни температури и топлинен удар се увеличават и тези състояния могат да причинят тежки симптоми дори само при 30 минути на слънце. Имайте предвид, че симптоми като замаяност, замаяност и жажда могат да предшестват по-тежките симптоми на топлинен удар, като неясен говор, дезориентация, объркване и припадък.

Когато жегата е екстремна, хората със сърдечни заболявания трябва да избягват да излизат на открито през най-горещите часове на деня, ако е възможно.

Препоръчително е за всеки да спазва следните правила в жегата:

• Останете хидратирани – Пийте много вода.

• Придържайте се към сянката – Носете чадър, за да се предпазите от слънцето, ако не е сенчесто.

Освен това трябва да знаете за какви симптоми да внимаватте и незабавно да потърсите медицинска помощ, ако се появят тези симптоми.

„Основните симптоми, за които трябва да внимавате, са болка в гърдите, задух, усещане за притискане в гърдите и замаяност или гадене“, казва Ганьон. „Ако някой почувства тези симптоми, трябва да се обади на бърза помощ незабавно.“

Линк към проучването: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M24-3504

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Lentinan Шийтаке – понижава холестерола в кръвта, пази сърцето, укрепва имунитета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *