Знаете ли? Има 8 храни, които увеличават слузта и усложняват заболяванията на дихателните пътища

Млякото и другите животински продукти съдържат много мазнини и протеини. Те стимулират образуването на слуз в гърлото и дихателните пътища…

Слузта е вискозно вещество, което съдържа антисептични ензими и имуноглобулини. В нашата дихателна система слузта отговаря за улавянето на малки частици като прах, бактерии, вируси, които се опитват да влязат в тялото през носа и устата. Точно слузта предпазва белите ни дробове. Тя може да се натрупа в дихателните пътища по време на инфекции, грип, настинки и алергии.

Излишната слуз е много досаден симптом, който ни кара да се чувстваме болни и слаби през цялото време. Ако не се лекува, слузта може да се разпространи в носа, гърдите, ушите и гърлото.

Появата на слуз е защитен механизъм

Ето защо е много важно да се опитаме да разрешим този проблем, който показва, че тялото ни се опитва да се отърве от ненужните и вредни „агресори“. Едно от първите неща, които трябва да направите, ако страдате от излишна слуз, е да намалите храните, които влошават проблема. Тук ще ви посочим храните, които трябва да избягвате, ако искате да се отървете от слузта, която показва инфекция или алергия.

Млечни продукти

Не напразно те оглавяват списъка с храните, които увеличават производството на слуз в организма. Има много митове, свързани с ползите от пиенето на мляко. Но е известно, че млечните продукти карат тялото да произвежда повече слуз от обикновено. А това води до проблеми с дишането и дразнене на гърлото.

Ето храните, които трябва да избягвате: краве мляко, кисело мляко, сирене, сладолед, съдържащ мляко, сметана, кондензирано мляко.

Животински продукти

Червеното месо и яйцата също могат да увеличат производството на слузта и храчките. Тези храни съдържат много протеини. В резултат на това в гърлото и дихателните пътища се натрупва много слуз. Мазнини и масла от животински произход – повечето хора ядат много мазни храни, като масло, свинска мас и омега-6 мастни киселини. Ако страдате от излишна слуз, опитайте се да се въздържате от консумация на животински мазнини. Включете здравословни растителни мазнини в диетата си каквито са зехтинът и омега-3 мастни киселини.

Някои зеленчуци и плодове

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците трябва да са в основата на здравословната ни диета и трябва да се консумират всеки ден. Въпреки това, проучване, проведено от Медицинския център на Университета в Мериленд (САЩ), отбелязва, че когато страдаме от излишна слуз, трябва да избягваме да ядем определени плодове и зеленчуци.

По-конкретно става дума за бананите, картофите,  царевицата, зелето.

Пшеницата

Много диетолози отбелязват, че пшеницата увеличава секрецията на слуз. В пшеницата има толкова много компоненти, че е трудно да се каже кой всъщност увеличава слузта. Въпреки че тези данни все още не са потвърдени, препоръчваме да намалите приема на пшеница, ако искате да се отървете от слузта и храчките.

Напитки, които водят до дехидратация

Ако страдате от респираторна инфекция не забравяйте да увеличите приема на вода и храни с високо съдържание на влага. Някои смятат, че подсладените газирани напитки отлично утоляват жаждата, но това не е вярно. Точно обратното – те съдържат много захар и други вещества, които често дехидратират тялото. Според проучване на Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио (САЩ), дехидратацията може да доведе до увеличаване на количеството слуз в тялото и да я направи по-вискозна.

Ядки и фъстъци

Ядките могат да увеличат производството на слуз, тъй като са силно алергенни. Много хора имат непоносимост към фъстъците. Трябва да се предпазвате и от всички видове хранителни непоносимости.

Рафинирани продукти

Рафинираните захар и брашно са трудни за смилане и могат да причинят запек. Хората, които страдат от непоносимост към глутен, не трябва да ядат рафинирани храни. При тях това води не само до храносмилателни проблеми, но и до излишна слуз и храчки.

Източник: steptohealth.ru

Природният продукт Ехинацея сашета премахва симптомите на горно-дихателните пътища, в случай на заболяване или инфекция. Прекратява растежа на бактерии, вируси или гъбички. Намалява времетраенето и сериозността на вирусните инфекции

ехинацея сашета
Ехинацея сашета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *