Неврозите не са еднакви. Ето 7-те от най-разпространените им форми

Експертите разделят невротичните разстройства на няколко вида. Тук са разгледани най-често срещаните неврози и техните ярки симптоми

Ако имате проблем от такова естество, трябва да започнете да се борите с него и да потърсите квалифицирана помощ. В крайна сметка неврозите значително намаляват качеството на живот на човека. Има различни форми на неврози по отношение на симптомите и тежестта им. Някои разстройства включват високи нива на тревожност, докато други се характеризират с натрапчиви мисли или действия. Неврозите също така се характеризират с нарушения на съня, апетита, с раздразнителност.

Headache. Obsession. The stream of dark thoughts. Expressions feelings and moods. Young woman suffering from dark thoughts.

Най-често срещаните неврози  – страховите

Това е едно от най-честите нарушения, които съм срещал в моята практика, коментира клиничният психолог Антон Вюков. То е доста дискомфортно и болезнено състояние, при което човек развива високо ниво на тревожност и наличие на различни фобии и страхове. Страхове от смъртта, от кучета, паяци, тъмнина, от затворени пространства, мускулно напрежение и др.Понякога най-силният страх не е свързан с конкретни ситуации или обекти.

Един от най-важните показатели за тази форма е проявата на телесни и вегетативни реакции. Те могат да бъдат внезапни промени в кръвното налягане, изпотяване, главоболие, световъртеж, тахикардия, пристъпи на внезапен страх. И всичко това – при липса на физиологична патология.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Доста тежка форма на невроза, която е свързана със силни натрапчиви мисли или действия, които човек не може да контролира. Те често са придружени от различни ритуали с цел предпазване от негативни последици. При тази форма на невроза тревожността няма реална основа, така че действията, които човек предприема, често не дават резултати. Страдащият изразходва колосално количество енергия за постоянен контрол и безполезни действия. Губи връзка с реалността и развива ограничаващо и отбягващо поведение.

Хипохондрия

Тази форма на невроза се проявява чрез постоянно безпокойство и страх за здравето. Човек започва да си мисли, че от някакъв телесен дискомфорт едва ли не умира. Има и постоянен страх от смъртта или от нелечима болест.

Неврастения

Същността на неврастенията е умствена умора и неспособност за преодоляване и справяне с житейските проблеми. Това често е придружено от нарушения на съня, апетита, загуба на сила и раздразнителност.

Невротична депресия

Този тип не е клинична депресия, но има сходни прояви като апатия, летаргия, меланхолия, тъга. А също и липса на енергия за обикновени дейности и хобита,  намалено либидо. Човек постоянно търси нещо за правене или отива на работа, за да се отърве от лошото си настроение и да се занимава с нещо.

Паническо разстройство (PSD)

Проявява се като спонтанни пристъпи на панически атаки, които човек не успява да контролира.

Пристъпите се появяват с различна честота и интензитет: от два или три пъти на ден до веднъж седмично. Обострянето на атаката понякога е придружено от тежки вегетативни симптоми и с див страх от смъртта. А също и със страх от втори пристъп.

Невротични връзки

В този тип връзка хората не могат да задоволят основните си емоционални нужди и изпитват негативни чувства един към друг, но продължават да бъдат в нея. Защото дълбоко в себе си всеки се смята за недостоен за други връзки.

               Автор: Антон Вюков, клиничен психолог, b17.ru

 

  • Неврохелт стимулира мозъчната дейност, дори след инциденти, както и при възрастни хора;
  • Неврохелт плюс съдейства за поддържане на връзките в мозъка;
  • Препоръчва се и при хора с възрастови изменения на психиката;
  • Подпомага терапията при невродегенеративни процеси;
  • Проблеми с паметта и концентрацията;
  • При стрес, постоянно безпокойство, безсъние;
  • Забавя стареенето на клетките в нервната система;
  • Помага при паник атаки

 

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *