Епидемичната обстановка: случаите на коклюш са вече 280

Очаква се случаите на коклюш в страната да се увеличат. Ето какво казват експертите за разпространението и превенцията на заболяването

коклюш

Новите потвърдени случаи на заболяването са 175. Анализът за страната за миналата седмица още не е излезнал, но се предполага, че болните са малко над 280. Още е рано да се говори за епидемия, но е налице епидемична ситуация.

Това обясни пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Има не малко болни, които разпространяват заразата без дори да знаят. Те или са без симптоми или с много леки такива. Очакванията са следващите седмици заболеваемостта да се повиши”, допълни още тя и обясни, че епидемични взривове се наблюдават в определени колективи за момента.

Най-много случаи на заболели има в София. Но също така има огнища на болестта във Варна, Стара загора, Бургас и Кюстендил. Тя поясни, че над половината области в България вече са съобщили за случаи на коклюш.

В момента се преглежда кои деца са изпуснати от ваксинация. „91-92% е ваксинационното покритие при бебетата на 2-3-4 месеца. При 12 годишните покритието пада под 90%. Така че в момента се правят ваксинации и на изпуснатите деца”, обяснява професорката.

Най-голямата част от боледуващите са деца в училищна възраст. Проф. Ива Христова казва, че карантинирането на класове е много ефективно средство за пресичане на разпространението. Има и единични случаи на заболели възрастни.

проф. Ива Христова за разпространението на коклюш
проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

 

Ваксинацията е единственият начин да защитите децата си!

 

Коклюшът е най-опасен за малките деца, които не са ваксинирани. Затова предупреждава д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Тя обяснява, че последната ваксина за болестта се поставя на 12. Д-р Бацелова дава още един важен съвет. Много е важно жените, които са бременни, да се ваксинират, защото така ще предпазят и детето си, на което ще се предаде и имунитет от ваксинацията на майката.

Проф. Ива Христова обяснява, че ваксинацията е единствената надеждна превенция. Тя призовава родителите да не избягват ваксинацията, защото товa може да доведе до тежки усложнения при децата.

Имунитетът, който се изгражда от ваксинация, трае поне 10 години, а децата, които са ваксинирани, пак може да се разболеят, но ще изкарат инфекцията значително по-леко.

Специалистите са категорични, че ваксините против коклюш в България са проверени, имат разрешение за употреба и не носят никакъв риск за здравето.

 

При продължителна кашлица, вземете Билков сироп против кашлица за деца

 

Сиропът включва мащерка, живовляк и витамин C. Той има благоприятен ефект върху дихателните пътища и помага за по-бързо възстановяване при кашлица. Сиропът действа успокояващи при възпаление на лигавицте и дихателните пътища. Продуктът също така подкрепя имунната система на децата и спомага за по-бързото и ефективно възстановяване при вирусни и бактериални инфекции.

Източници: https://bnr.bg; https://news.bg; https://www.freepik.com/

Билков сироп против кашлица за деца
Билков сироп против кашлица за деца 200 мл. – спира кашлицата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *