Предлагат НЗОК да плаща лечението на хронична мигрена

Ще могат ли страдащите от хронична мигрена да се възползват от лечение, заплатено от НЗОК? Какви са симптомите на заболяването и има ли билкови продукти, които помагат?

хронична мигрена
Източник на изображението: https://pixabay.com/

Пациенти и лекари, участващи в конференция „Болката-съвременни подходи за диагностика и лечение”, се обединиха около идеята хроничната мигрена да бъде включена в списъка със заболявания, за които лечението се заплаща от НЗОК.

Пациентите, които страдат от хронична мигрена са много по-малко в сравнение с тези, които страдат от епизодична мигрена, казва акад. Иван Миланов, директор на Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум”. Това заболяване става хронично около 40 годишна възраст и целта е тези хора да получават профилактично лечение за състоянието си, обяснява той. Разходите за лечение на мигрена възлизат на 700 до 900 лв. на месец на човек, а състоянието се лекува минимум 2 години с непрекъсната терапия.

Всеки пристъп на мигрена вади човек от работоспособност за два дни, а хората получават средно по 4 пристъпа месечно, допълва още акад. Миланов. Той смята, че мигрената трябва да се признае като заболяване, за което може да се издава болничен.

Ръководителят на Клиниката по нервни болести в „Св. Наум”, проф. Венета Божинова, посочва, че мигрената е състояние, което започва в детска възраст. В началото то е циклично, като включва повръщане и световъртеж. По думите на професорката от мигрена са засегнати повече момчетата.

 

Какви са симптомите на хронична мигрена?

 

Повечето хора, които имат мигрена, получават пристъп на болка веднъж или два пъти месечно. При хроничната мигрена главоболието много по-често – 15 или повече дни в месеца в продължение на поне 3 месеца. Тези чести и тежки пристъпи могат значително да повлияят на качеството на живот на страдащия.

Симптомите могат да включват:

  • Силна пулсираща болка от едната или от двете страни на главата
  • Гадене
  • Повръщане
  • Замаяност
  • Изтръпване на лицето, ръцете или краката

По време на пристъп на мигрена ярките светлини, звуците, докосването и миризмите могат да влошат болката.

За да бъдете диагностициран човек с това състояние, трябва има главоболие поне 15 дни в месеца.

 

Ще плаща ли НЗОК лечението на хронична мигрена?

 

Процесът, по който се решава дали НЗОК ще заплаща лекарства е остарял, според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. По неговите думи включването на мигрената в списъка със заболяванията, за които лечението ще се заплаща от НЗОК, крие рискове за нерационална употреба на някои от тези медикаменти и затова е важно експертен съвет да прецени дали има условия и готовност за този процес.

Директорът на „Лекарства и лекарствена политика” в НЗОК, Владимир Афенлиев, посочва, че са на средата на пътя за включването на хроничната мигрена в списка. Той също така подчерта, че здравната каса не винаги може да отговори на темповете, които очакват пациентите.

Трябва да се обърне повече внимание на профилактиката на хроничната болка и на нуждите от рехабилитация на пациентите, които страдат от мигрена, според Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки заболявания.

Предложенията, които са подготвени от лекарите и пациентите ще бъдат предадени на НЗОК и министъра на здравеопазването от служебното правителство.

 

При мигрена може да използвате и билковия продукт МИГРАМЕД

 

Миграмед е природен продукт, съчетаващ екстракти от лечебните растения Чобанка и Моминска вратига, които се използват за още от античността за лечението на различни видове болка. Смята се, че Моминската вратига, която расте и у нас, е сред най-ефективните билки за мигрена.

Източници: https://dariknews.bg; https://www.webmd.com/

Миграмед (Migra MED) – облекчава болките при пристъпи на мигрена
Миграмед (Migra MED) – облекчава болките при пристъпи на мигрена

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *