Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съкращават наполовина срока за издаване на решение от ТЕЛК

Проектът за допълнение и изменение на работата на медицинската експертиза е приет с постановление на Министерсия съвет на 13 март.

ТЕЛК

Една от най-важните промени, които влизат в сила, е близо двойното увеличаване на броя на ТЕЛК (Териториалните експертни лекарски комисии). Предвидено е такива да бъдат създадени във всички общински и държавни многопрофилни болници и онкологични центрове. В лечебните заведения, които са университетски или търговски дружества със смесено общинско и държавно участие в капитала, ще се създадат най-малко две ТЕЛК. ТЕЛК ще могат да бъдат откривани и в други държавни и общински заведения за болнична помощ, центрове за кожно-венерически проблеми и центрове за психично здраве.

Друга съществена промяна е съкращаването на срока за издаване на решение от ТЕЛК. Той ще бъде съкратен от 28 на 14 дни. Ако решението на ТЕЛК се обжалва, НЕЛК ще може да го отмени и върне за нова експертиза само един път, след което ще трябва да се вземе решение. До сега възможността за връщане на експертизи към ТЕЛК от НЕЛК беше неограничена.

Решенията ще бъдат издавани само по документи, а преглед ще бъде извършван само при определени обстоятелства и в ограничен брой. Разпределението на случаите между отделните ТЕЛК няма да бъде на териториален принцип, както беше до сега, а ще бъде извършвано чрез Електронната система за контрол на медицинската експертиза. То ще е изцяло на случаен принцип между всички ТЕЛК и системата ще следи натовареността на комисиите автоматично.

Промените предвижат и възможността да бъде използвана наличната информация в Националната здравноинформационна система за целите на експертизите. Така пациентите вече няма да се нуждаят от заверени копия на документи от изследвания и консултации, ако данните са налични е електронните записи на НЗИС.

Източник: https://www.mh.government.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *