Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво става, когато си легнете с мокра коса?

Вредно ли е за косата и скалпа, наистина ли води до настинка?

вредно ли е спането с мокра коса

Душът преди лягане може да бъде чудесен начин да се отпуснете. Но може ли това да навреди за здравето на косата ви?

В идеалния случай тези, когато миете косата си през нощта, ще я оставите да изсъхне напълно, преди да си легнете. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Използването на сешоар може да събуди спящ член на семейството, а докато чакате косата Ви да изсъхне, намалява ценното време за сън. В на това често жените си лягат с мокра коса.

Това може да повиши риска от увреждане на косата, както и да доведе за възможни проблеми със скалпа като инфекции или влошаващи се кожни състояния.

Ето какво казват експертите за рисковете за здравето, свързани със спането на мокра коса.

 

Спането с мокра коса може да доведе до накъсване

 

Когато някой не изсуши косата си напълно преди лягане, тя се начупва.

„Когато косата е мокра, тя става по-еластична”, казва Ифе Дж. Родни, дерматолог и основател на Eternal Dermatology and Aesthetics. „Ето защо обикновено разресваме косата, когато е мокра, а не суха“, допълва тя.

Но когато косата е мокра, тя е и по-крехка. Комбинацията от мокра, крехка коса и триене и смачкване по време на сън може да доведе до скъсване на кичурите.

Спането с мокра коса може да причини щети, но е важно да се отбележи, че тази практика не води често до екстремни проблеми със здравето на косата или загуба на коса.

Освен ако няма значително движение на главата или мятане и въртене, не е вероятно коста да се уврежди много“, казва Джошуа Зийхнер, директор на козметичните и клинични изследвания в отделението по дерматология в болница Mount Sinai.

Ифе Дж. Родни, дерматолог и основател на Eternal Dermatology and Aesthetics
Ифе Дж. Родни, дерматолог и основател на Eternal Dermatology and Aesthetics

 

Спането с мокра коса може да доведе и до други проблеми

 

Освен възможността за накъсване на косата, лягането с мокра коса може също да доведе до потенциални кожни проблеми. То допринася за създаването на влажна и топла среда на скалпа, което предразполага към бактериални и гъбични инфекции.

„Човек може да развие бактериален или гъбичен фоликулит, който може да се прояви като малки подутини или пустули по скалпа”, казва Зайхнер. Дрождите също могат да се натрупат върху скалпа и да причинят инфекции. Дрождите Malassezia по скалпа могат да причинят себореен дерматит – сърбящ, лющещ се обрив. Докато дрождите Candida могат да доведат до симптоми като сърбеж по скалпа или мехури.

„Спането с мокра коса също може да влоши съществуващия пърхота”, добавя още Зайхнер.

Освен проблемите с кожата, лягането с мокра коса може да доведе до респираторни проблеми. Влажните възглавници и спално бельо могат да улеснят развитието на мухъл, което може да раздразни дихателните пътища.

Въпреки това, лягането с мокра коса не води до грип или настинка, това са само митове.

Джошуа Зийхнер, директор на козметичните и клинични изследвания в отделението по дерматология в болница Mount Sinai
Джошуа Зийхнер, директор на козметичните и клинични изследвания в отделението по дерматология в болница Mount Sinai

 

Как да защитите косата си през нощта?

 

Спането със суха коса е най-добро за нея и за скалпа, но не се паникьосвайте, ако си лягате тук-там с мокра коса.

Въпреки това, ако някой се интересува от подобряване на здравето на косата си, има и други неща, които може да направи, за да намали триенето и накъсването й.

Добра идея е да използвате специални шампоани за скалпа и да нанасяте балсам върху краищата на косата. Препоръчително е да използвате продукти, които отговарят на вашия тип коса.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

пауър ню хеър лосион power new hair
ПАУЪР НЮ ХЕЪР ЛОСИОН – Спира косопада и стимулира появата на нова коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *