ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възстановяване след инфаркт

На 43 години съм. Имам добра работа и добри перспективи – вложих много труд и енергия за да ги постигна. И тъкмо когато нещата потръгнаха – дойде лошото. Прекарах тежък инфаркт. Оцелях, възстанових се но сега не знам какво да правя нататък. Всички ми казват:”Почивай си!”, но за мен това не е истински и смислен живот. Ще бъда ли пак някога същия като преди?

Петър Ангелов, Пловдив

Вие сте си все същият човек като преди. Само физическите Ви възможности засега са малко променени. Разбирам добре проблема Ви – не искате да приемете, че сте инвалид. И правилно – не сте такъв, а и животът продължава, при това наистина трябва да се живее пълноценно. Само че трябва да промените нещо в себе си. Инфарктът е сериозен сигнал, че сте надхвърлил границите на личните си физически и психични възможности, че сте се „надценил“.”С такъв сигнал човек трябва да се съобразява ако иска да го има. Но това не значи, че трябва да капитулира и да се откаже от всичко. Трябва само да попромените нещичко у себе си и в личния си поведенчески стил.

В моята наука – психологията, съществува описан т.нар. “Личностен тип А”. Когато човек принадлежи към тип А, той многократно повишава за себе си рисковете да се “сдобие” със сърдечно-съдова болест. От краткото Ви писмо става ясно, че и Вие най-вероятно сте личностен тип А. Това значи, че сте свръх амбициозен, стремите се към успеха с цената на всичко, склонен сте да се натоварвате с много задачи, включително и с чуждите, за Вас казват, че сте работохолик, трудно понасяте неуспеха – той Ви срива.

Ако искате от тук нататък да продължите да живеете истински живота си, при това още дълги години, налага се да преосмислите собственото си виждане за пълноценен живот. Ще се опитам малко да Ви насоча.

За начало внесете яснота в целите си. Решете кои от тях са най-важни за Вас от кои можете да се откажете или да отложите във времето. Така де – ако човек върши сто неща едновременно, нищо няма да свърши както трябва, само ще се претовари без полза.

След това преценете кои от важните неща може да свърши някой друг под Ваше ръководство и контрол – т.е., прехвърлете ги на изпълнители.

Планирайте всяко нещо в разумни и в реални срокове, давайки си ясна сметка, че “Бързата кучка….”. Оставяйте си всеки ден време за ненадейно възникнали спешни и бързи неща. Погрижете се да имате някакво време и за себе си, за това, което обичате и което Ви радва.

Отделете си време /поне 30 минути/ за ходене пеш – не по работа, а заради удоволствието, че се движите.

Научете се да приемате спокойно дребните несполуки – всяка една загуба може да се окаже победа, ако си извлечем поуките и ги приложим следващия път.

За начало почнете с малко задачи и с повече време за себе си. Натоварвайте се постепенно, без да прекалявате. И още нещо много важно – научете се сам да се обичате, сам да се харесвате, сам да се цените. Успеете ли – и другите около Вас ще направят същото-

И се научете навреме да търсите консултация и помощ от специалист – две глави винаги мислят по-добре от една.

Няма значение в каква област работите. Всички тези неща важат в еднаква степен както за домакинята, така и за проспериращия бизнесмен.

Доцент д-р Добринка Божинова е консултант на Lekuva.net. Тя е един от водещите специалисти в областта на психологичното консултиране и на сексологията у нас. Работи в университетска болница “Св. Наум” в София. Преподава в Софийския Университет    “Св.Климент Охридски” и в Югозападния Университет “Неофит Рилски” в Благоевград.

Ръководи Център за психологични изследвания и консултации “ПИК” в Пловдив-бул.”В.Априлов”№20, ет.3, тел.: 0887/218-725.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *