Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При болестта на Крон и улцерозен колит 5 важни вещества липсват на организма. Какви са последиците?

В случаите на възпалителни заболявания на червата могат да се образуват язви в храносмилателния тракт. В резултат на това усвояването на хранителните вещества е нарушено.

Какви важни съединения и микроелементи липсват при пациенти с болест на Crohn и улцерозен колит? Болестта на Crohn и улцерозният колит принадлежат към групата на възпалителните заболявания на червата (IBD). Те имат повтарящи се симптоми, които включват възпаление на червата, кървене, подуване на корема и коремна болка. Както и чести или редки, кървави изпражнения.

Улцерозният колит (UC) се развива в лигавицата на дебелото черво, а язвите при болестта на Crohn (CD) могат да се развият навсякъде в храносмилателния тракт и дори да се разпрострат отвъд чревната лигавица в мускулния слой отдолу.

Пациентите с възпалителни заболявания са изложени на риск от липса на важни за здравето вещества.

Какви са дефицитите при болестта на Crohn?

В случай на CD хроничното възпаление причинява структурни промени в тънките черва, в следствие на което абсорбционната им повърхност е нарушена. Това застрашава от недостиг на вещества, от които се нуждае цялото тяло.

  1. Желязо

. За диагностициране на CD е необходимо да се направят следните изследвания: кръвни тестове, медицински изображения и колоноскопия. Показателят за феритин и хемоглобин в кръвта на пациента позволява да се определи типичният дефицит на вещества при пациенти с CD и UC: това е желязодефицитната анемия (анемия).

Хората с CD изпитват чревно възпаление, кървене, подуване и коремна болка.

Набавянето на минерала желязо – Fe, е трудна задача. Добавянето на Fe е показано при пациенти с лека анемия в неактивните стадии на IBD.

  1. Витамин B12. Липсата на витамин В12 възниква при загуба на кръв и лошо усвояване.Тъй като витамин B12 се абсорбира в илеума (най-долната част на червата), пациентите с IBD с пълно или частично хирургично отстраняване на илеума са изложени на най-голям риск от дефицит на това съединение. Приемането на B12 сублингвално (под езика) е най-добрият вариант за проникването му в кръвния поток.
  2. Витамин D при CD – болестта на Крон, дефицит се наблюдава по-рядко при децата, отколкото при възрастните. Витамин D и Fe се считат за типичен хранителен дефицит при деца с IBD. Високото ниво на витамин D е защитен фактор при CD и, вероятно, при UC. Защитният ефект се обяснява със свойството на витамин D да модулира имунитета и възпалението.
  1. Фолиева киселина. Връзката между фолиевата киселина и IBD е двувекторна: IBD води до малабсорбция на фолиева киселина, а липсата на тази киселина се свързва с наличието на IBD.Добавките с фолиева киселина се използват за повишаване на концентрацията на основни съединения и предотвратяване на други патологии при хора с IBD.
  2. Витамин К. Този витамин е важен за нормалното отлагане на калций в костната тъкан и съсирването на кръвта. Витамин К се произвежда от чревни бактерии. И при обостряне на IBD се появяват чести движения на червата. Следователно обострянията водят до загуба на микробиота и влияят на нивото на витамин К.

От мастноразтворимите витамини (какъвто е и  витамин К) се нуждаят пациенти с диагноза IBD под формата на добавка.

Източник: econet

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *