Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов кръвен тест за Алцхаймер e над 90% точен при диагностицирането на болестта

Ще може ли болестта на Алцхаймер да се диагностицира много по-лесно и бързо в близкото бъдеще?

кръвен тест за установяване на болестта на Алцхаймер
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

Нов кръвен тест може да предложи сравнително лесен начин за идентифициране на болестта на Алцхаймер в ранните й стадии, когато лечението може да бъде най-ефективно.

Констатациите, публикувани този месец в JAMA Neurology, показват, че кръвният тест, който измерва специфичен протеин в плазмата, има степен на точност до 95 процента при откриване на наличието на този най-често срещан тип деменция.

Тестът идентифицира фосфорилиран протеин TAU 217 (p-tau217), който се увеличава в тялото едновременно с натрупването на бета-амилоид и тау протеини в мозъка. Натрупването на бета-амилоид отдавна е признато за отличителен белег на болестта на Алцхаймер, според Асоциацията на Алцхаймер.

Авторите на изследването установиха, че прецизността на теста p-tau217 е сравнима с настоящите методи на „златен стандарт“ за диагностициране на Алцхаймер: позитронно-емисионна томография (PET) и лумбална пункция, при която се вземат на проби от гръбнака и се аналира цереброспиналната течност.

„ПЕТ сканирането обаче не е широко достъпно във всички общности и изисква инжектиране на радиоактивен материал, за да се види амилоидът и тау в мозъка, докато гръбначните пункции са инвазивни и отнемат много време“, казва д-р Хауърд Филит, главен научен директор на Фондацията за откриване на лекарства за Алцхаймер. „Стойността на кръвния тест е, че той може да бъде извършен в хода на рутинни клинични грижи от лекари, които правят кръвни тестове през цялото време в кабинета си.“

Кръвните тестове също са по-евтини и по-бързи за прилагане.

д-р Хауърд Филит, главен научен директор на Фондацията за откриване на лекарства за Алцхаймер
д-р Хауърд Филит, главен научен директор на Фондацията за откриване на лекарства за Алцхаймер

 

Кръвният тест дава окончателна диагноза при 8 от 10 тествани

 

За целите на изследването са взети кръвни проби, мозъчни сканирания и гръбначни проби от 786 възрастни в Съединените щати, Канада и Испания. Средният участник е на 66 години, а една трета са класифицирани като хора с когнитивни увреждания.

Когато учените сравняват кръвния тест p-tau217 с анализите на цереброспинална течност и ПЕТ сканирането, те откриват, че резултатите, показващи промени в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер, са наравно и при трите метода.

Изследователите отбелязват, че приблизително 20 процента от субектите на проучването са имали резултати от кръвен тест p-tau217, които са били несигурни и те ще изискват доказване чрез другите методи. Около 80 процента обаче са имали окончателни резултати.

Все пак д-р Андреас Джеромин, автор на изследването и главен научен директор в ALZpath, компанията, разработила теста, наречен ALZpath Dx, подчертава, че този инструмент е предназначен да се използва като част от цялостна оценка на пациента.

д-р Андреас Джеромин, автор на изследването и главен научен директор в ALZpath, компанията, разработила теста
д-р Андреас Джеромин, автор на изследването и главен научен директор в ALZpath, компанията, разработила теста

 

Защо ранното откриване на болестта на Алцхаймер е толкова важно?

 

Д-р Джеромин предполага, че първоначално тестът най-вероятно ще се използва при пациенти, показващи някои признаци на леко когнитивно увреждане и ранна болест на Алцхаймер, като забравяне и многократно задаване на еднакви въпроси.

„Колкото по-рано лекувате болестта с фармакологични интервенции и промени в начина на живот, толкова по-голяма е вероятността те да забавят прогресирането на когнитивния упадък“, казва докторът. „Ето защо е важно тези хора да бъдат оценени възможно най-рано.“

Ранната диагностика може да направи лечението с нови лекарства, като леканемаб (Leqembi), по-ефективно. Американската администрация по храните и лекарствата одобри лекарството с моноклонални антитела миналата година, след като резултатите от проучването показаха, че намалява количеството амилоид в мозъка и забавя когнитивния спад.

Промените в начина на живот са по-трудни за измерване, но диетата, упражненията, общуването и дейностите, които насърчават когнитивните способности, могат да помогнат за забавяне на упадъка. Д-р Джерамин предполага, че изучаването на език или четенето на книги са видове дейности, които могат да подобрят траекторията на заболяването на човек.

Въпреки че понастоящем тестът се използва само в изследователски проучвания, ALZpath Dx ще бъде предоставен като лабораторно разработен тест в първата партньорска лаборатория през следващите седмици, с допълнителни лаборатории в Съединените щати, които ще последват през 2024 г.

Джерамин очаква, че одобрението за теста като инструмент за диагностика може да дойде в края на 2025 г. или началото на 2026 г.

В бъдеще той предвижда тестът да може да се използва като част от всяко стандартно посещение при лекар, точно както тестваме за диабет и други хронични заболявания. Тестът може да се използва и за измерване на ефективността на лекарствата за Алцхаймер и други интервенции при пациентите.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *