Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са 3-те вида рак, които засягат все повече млади хора

Тук ще разберете кои са видовете рак, които засягат все повече млади хора и ще научите какво да направите, за да се предпазите от тях

рак

Ракът обикновено се счита за заболяване на възрастните хора, но случаите сред по-младите хора нарастват.

„Има тенденция към нарастване на случаите на колоректален рак, рак на шийката на матката и рак на гърдата при хора под 50 години”, казва д-р Кристина Анунциата, старши вицепрезидент в Американското общество за борба с рака (ACS).

Колоректалният рак, понякога наричан рак на дебелото черво или на ректума, в зависимост от това къде е започнал, сега е водещата причина за смърт от онкологични заболявания при мъжете под 50 години. Това се отнася и за жените в същата възрастова група, според статистиката за рака на ACS за 2024 г. Смъртните случаи от колоректален рак на хора под 55 години се увеличават с около 1% годишно от средата на 2000-те години, според ACS.

Случаите на рак на гърдата при жени се увеличават с около 0,6% годишно от средата на 2000-те години, но нарастването е малко по-рязко при жените под 50 години, отколкото при тези над 50.

Междувременно случаите на рак на шийката на матката се увеличават при жените на възраст между 30 и 44 години. Процентът на заболеваемост в тази възрастова група се увеличава с 1,7% годишно от 2012 г. до 2019 г. Въпреки това през същия период от време случаите сред жените на възраст между 20 и 24 са намалели с 11% годишно, вероятно поради ваксината против човешки папилома вирус.

Добрата новина е, че има налични скринингови тестове за тези специфични видове онкологични заболявания, което прави възможно ранното или дори предраково откриване. „Мисля, че имаме възможност да обърнем тази тенденция, ако хората се подлагат на скрининг редовно“, казва онколожката.

Д-р Анунциата споделя 3 неща, които могат да помогнат на по-младите да намалят риска от развитие на рак или да увеличат шанса да го хванат в най-ранен етап.

 

Запознайте се с фамилната си анамнеза

 

„Важно е да знаете дали във вашето семейство е имало ракови заболявания и на каква възраст членът на семейството Ви ги е развил”, каза Анунциата.

Наследствените ракови заболявания обикновено се появяват по-рано от рак, който не е наследен. „Така че, ако има ген, мутация, която е наследена в семейството, този рак ще се появи на по-ранна възраст“, обяснява тя.

Почти един на всеки трима души, диагностицирани с колоректален рак преди 50-годишна възраст, има или фамилна анамнеза за заболяването, или генетично предразположение. Например, ако имате синдром на Линч, генетично заболяване, рискът от развитие на колоректален рак се повишава с 20 до 80%.

Наличието на генна мутация BRAC1 или BRAC2, която се предава в семействата, увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата с 45% до 85%, според Johns Hopkins Medicine.

„Само познаването на семейната Ви история може да бъде много важно за преценката на собствения риск, а също и за убеждаването на лекаря, че това е нещо, за което трябва да Ви обърне внимание“, допълва още докторката.

д-р Кристина Анунциата, старши вицепрезидент в Американското общество за борба с рака (ACS)
д-р Кристина Анунциата, онколог и старши вицепрезидент в Американското общество за борба с рака (ACS)

 

Не оставяйте личния си лекар да отмята с лекота възможността за раково заболяване

 

Общите признаци на рака, като загуба на тегло, умора и гадене, могат да бъдат объркани с много други състояния, така че е важно лекаря Ви да не изключва напълно възможността.

Особено ако сте млад и иначе здрав, лекарите вероятно ще отнесат симптомите към нещо друго. „Когато по-млади хора се появят със тревожни симптоми, понякога ракът не е първото нещо, за което мисли лекарят, защото други неща са много по-чести при по-младите хора“, казва д-р Анунциата.

Признаците на рак могат да бъдат подобни на много по-безобидни здравословни състояния, но ако няма подобрение, е най-добре е да се открие проблема навреме.

 

Правете си редовни прегледи

 

Колоректалният рак, ракът на шийката на матката и ракът на гърдата са подлежащи на скрининг и колкото по-рано откриете раковото заболяване, толкова по-лесно е да се лекува.

Скринингът за рак на гърдата трябва да започне през 40-те години, ако няма известна фамилна анамнеза и по-рано, ако има. А скринингът за рак на шийката на матката трябва да започне в тийнейджърските или 20-те години.

„Това е прост тест, който може да се направи в лекарския кабинет и който може да открие рак на шийката на матката в ранен етап или дори предракови лезии, които могат да бъдат отстранени и да предотвратят развитието на рак“, казва онколожката.

За колоректален рак прегледите трябва да започнат на 45 годишна възраст, ако няма фамилна анамнеза на заболяването.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com

b17 рак
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *