Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо кухненската гъба е опасна?

Твърди се, че върху кухненската гъба има повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. Може ли да се дезинфекцира и колко често трябва да се сменя?

гъба

„Германски изследователи изчисляват, че кухненската гъба съдържа 2 милиона микроби, някои от които могат да причинят опасни заболявания, включително пневмония и менингит. Високата влажност на материала, от която е изработена гъбата, е най-удобната среда не само за живот, но и за размножаване на различни видове бактерии, казва д-р Анна Кършиева, гастроентеролог и инфекционист. —Трудна е пълната и всекидневна дезинфекция на гъбата. Експериментите показват, че гъбите, които са били дезинфекцирани (изварявани или след обработка в микровълновата фурна), съдържат дори повече бактерии от тези, които не са били третирани. Най-доброто решение е да се сменя гъбата с нова всяка седмица.

Д-р Анна Кършиева

Има ли живот в кухненската гъба?

Неоспорим факт е, че гъбите за миене на съдове създават идеална среда за развитие на микроби. Поради порестата им структура в тях се натрупват хранителни остатъци и мазнини, които позволяват на бактериите да се размножават.

Според проучване, публикувано в Scientific Reports, 362 различни вида бактерии са открити в един квадратен сантиметър използвана гъба. Плътността на бактериите е била 45 милиарда на квадратен сантиметър.

Защо мръсната гъба е опасна?

Гъбите за миене на съдове могат да съдържат различни видове бактерии и микроорганизми, включително бактерии от семейство Enterobacteriaceae: Escherichia coli (Е. coli) и Salmonella, които могат да причинят хранително отравяне. Освен това, в мръсните гъби има чревни бактерии Enterococcus faecalis, както и бактерии от рода Pseudomonas, които могат да причинят инфекции на кожата и дихателните пътища. Влажната среда на гъбата може да насърчи и растежа на дрожди и гъбички.

Незаменими ли са гъбите за миене на чинии?

Наистина, гъбата не е най-доброто изобретение за миене на съдове, тъй като нейната пореста или мрежеста структура задържа влагата за дълго време и създава добри условия за развитието на бактерии и гъбички. Това е доказано от много изследвания в чужбина. Освен това има експерименти за оптималния метод за дезинфекция на гъби. Най-добре е да ги миете в съдомиялна машина. Този метод унищожава 57% от бактериите. Следващи по ефективност са изваряването (47%) и прането в пералня (43%). Микровълновата почти не унищожава бактериите.

Кой е най-добрият заместител на гъбата?

Вариантите са няколко. Например да миете съдовете с четка. Разстоянието между космите не е толкова плътно, четката изсъхва и измива по-добре. В идеалния случай е за предпочитане да използвате съдомиялна машина. В нея могат да се мият и четките.

Как да се намали броя на бактериите?

Изплакнете и изстискайте гъбата старателно след употреба, за да ограничите растежа на бактериите. Гъбите трябва да се съхраняват в отворен контейнер на сухо място. Оставянето на гъбата в мокра мивка ще отнеме повече време, за да изсъхне, позволявайки на бактериите да се размножават и да растат.

Също така е важно да използвате отделни гъби за миене на съдове, зеленчуци и плодове, мивки и кухненски повърхности. Освен това експертите съветват да замените обичайните гъби със синтетични пластмасови четки, които могат да се мият, попарват с вряща вода и дезинфекцират.

Мийте съдовете правилно

Ако вашата кухня няма съдомиялна машина, тогава се вслушайте в съветите на нашите експерти, за да се предпазите от бактерии и инфекциозни заболявания:

• Имайте няколко дъски за рязане. Една за зеленчуци, друга за месо и така нататък;

• Подновявайте кухненските гъби веднъж седмично. Или поне след две седмици;

• След като използвате препарата, изплакнете съдовете с гореща вода и след това избършете с кухненска хартия или кърпа за чинии;

• Перете почистващите кърпи, парцали и кърпи веднъж седмично, тъй като по тях също се събират микроби;

• Не забравяйте да измиете мивката и всичко, което се намира близо до нея;

• И не на последно място, опитайте се да миете съдовете веднага след хранене, за да предотвратите натрупването на бактерии.

Всъщност правилата не са сложни и бързо могат да се превърнат в навик. Най-важното е, че те определено ще ви бъдат полезни.

 

Източник: www.gazeta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *