Странностите на тялото – част 2

Какво представляват причудливите реакции на организма ни като настръхването, игличките при изтръпване и болката отстрани, която чувстваме след бягане? Представяме ви истината за 13 такива чудатости на тялото в 2 части.

Вярно ли е, че ушите растат през годините?
Да, външната част на ушите расте. Още при раждането ушите са пропорционално големи спрямо тялото. Те растат бързо до около 10-годишна възраст, след това намаляват скоростта на растеж до около 0.22 мм на година, според изследване на Британския Кралски колеж на общо практикуващите лекари. Други изследвания показват, че меката част на ухото също се удължава през годините (при мъжете, тя е по-голяма). Обаче ушният канал, който се състои от кост и хрущял, не променя размера си.

Вярно ли е, че бебетата се раждат без нито една луничка?
Вярно е, че бебетата идват на бял свят без нито една луничка, тъй като кожата произвежда тези симпатични малки петънца при излагане на слънце. Когато бебетата със светла кожа и очи биват изложени на слънце, те са предразположени към образуването на лунички (и вероятността да развият рак на кожата като възрастни е по-голяма). „Луничките вероятно са индикатор за нарушаване на ДНК на клетките на кожата“, казва Робин Ашинов, директор на дерматологичната хирургия при Медицинския център Хакенсак, САЩ. Децата и възрастните с лунички трябва да използват кремове със слънцезащитен фак¬тор 30 или дори по-голям и редовно да посещават дерматолога.

Какво причинява усещането за „иглички” когато получим изтръпване?
Явлението, наречено „парестезия“ се причинява от блокиран приток на кръв към притиснат нерв. Ако седите прекалено дълго в дадена поза (или дори само с кръстосани крака), вие може да притиснете достатъчно силно даден нерв и да прекъснете сигналите, които той изпраща към мозъка, което води до изтръпване. Това не е същото като прещипан нерв, което е по-дълготрайно състояние и се получава при нараняване или разместване. Парестезията обикновено се усеща в крайниците. „Игличките“ представляват възобновяването на сигналите за болка до мозъка. Обикновено смяната на позицията на тялото е достатъчна, за да се прекрати неприятното усещане, но понякога това усещане е симптом на различни заболявания. Ако при промяна на позата „игличките“ не изчезват, отидете на лекар.

Защо виждаме кръгове и ореоли около светлините, когато шофираме нощем?
Този феномен е известен като „сферично отклонение“ – още един от примерите за несъвършенството на човешкото око. През деня зеницата се стеснява до много малък отвор, през който светлината достига точно до центъра на лещите на окото. През нощта, когато зениците се разширяват изключително много, за да позволят максимално светлина да навлезе в окото, човек използва много по-голяма площ от лещите им, за да вижда. Колкото по-голяма площ от лещите използваме, толкова по-несъвършена е способността ни да виждаме. Лъчите на светлината не се фокусират върху центъра на лещите и виждаме кръгове, което е напълно нормално. Но ореолите могат също така да са причинени от опацитет в лещите, което е симптом на катаракта.

Как дъвченето на дъвки без захар и похапването на сирене ни предпазват от кариес?
Всеки път когато се храните, бактериите във вашата уста влизат в химична реакция с храната и произвеждат органична киселина, която разрушава зъбите. Слюнката се бори с този процес, като разрежда киселината. Ключът към решението на проблема е в предизвикването на по-голям приток на слюнка, а дъвченето на дъвка без захар прави точно това. Дори самото механично дъвчене стимулира производството на слюнка. Ползата от сиренето пък се състои в мазнините, които то съдържа. Те служат като предпазна бариера за зъбите. Сиренето също така съдържа калций и фосфор, които предотвратяват разрушаването на зъбния емайл. Това означава само едно: дъвчете по-често дъвки без захар или правете като французите – завършвайте всяко ястие с малко сирене.

Защо ни боли отстрани, когато се смеем много силно или след бягане?
Общото между тези две дейности е напрягането на диафрагмата. „Когато се смеете наистина силно, вие всмуквате голямо количество въздух, то напълва дробовете и натиска надолу диафрагмата, докато коремните мускули в същото време я избутват нагоре“, обяснява Робърт Готлин, спортен лекар в Медицинския център в Бет, Израел. Повтарянето на компресията може да предизвика спазъм на мускула, което ние разпознаваме като остра болка, напомняща бодеж. Понякога, когато се смеете силно, ви боли и дясната ръка, защото нервът, който е свързан с диафрагмата, отива до дясното рамо. Така че не бива да си мислите, че получавате сърдечен удар, ако ви боли дясната ръка след дълъг смях.

За да предотвратите болката, опитайте се да си поемате бавно и дълбоко въздух, докато се смеете. Освен това преди бягане избягвайте да поемате голямо количество храна, защото това предизвиква приток на кръв към стомаха и също води до странични бодежи.

част 1

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.