Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Преяждането удря сърцето

Кардиолог обяснява как да намалим последствията от преяждането

преяждането

Какво да направите, ако преяждането вече се е случило и какви заболявания се влошават при хронична злоупотреба с храна? Д-р Анна Бадалян, гастроентеролог дава ценни и ефективни съвети.

През декември и януари е трудно да се устои на изкушенията, а по празниците те са навсякъде. Преяждането е нежелателно, но за много от нас е и някак естествено състояние по това време на годината.

Ястия с високо съдържание на мазнини и сърдечни заболявания

Ако ядете храна с високо съдържание на мазнини и холестерол, може незабавно да изпитате сърдечно „изгаряне“ или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Ако преяждането с храни с високо съдържание на мазнини е редовно, това може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания.

Д-р Анна Бадалян

Въпреки че киселинният рефлукс обикновено не е опасен, пациентите с вече диагностицирано коронарно артериално заболяване трябва да обърнат внимание на дискомфорта в гърдите по време или след хранене.

„Когато се наядем обилно, тялото отклонява повече кръв към стомаха и храносмилателната система. Заради това кръвта по-трудно стига до сърцето, с временно увеличаване на сърдечната честота и потенциално леко понижение на кръвното налягане“, казва -р Анна Бадалян.

„При пациенти с коронарна артериална болест това може да предизвика ангина пекторис (болка в гърдите). Случи ли се нещо подобно, трябва да се обсъди с лекар, за да се изясни дали ще е необходимо да се препоръчат допълнителни изследвания.“, уточни лекарката.

В допълнение, ястия с високо съдържание на наситени мазнини могат да допринесат за висок холестерол, който е рисков фактор за развитие на коронарна артериална болест.

Връзката между по-високото телесно тегло и сърдечните заболявания

Диетата с високо съдържание на нездравословни мазнини може да доведе до по-високо телесно тегло и затлъстяване. Затлъстяването не е козметичен дефект. То е заболяване, при което теглото е по-високо от това, което лекарите смятат за здравословно въз основа на ръста. Повечето килограми могат да увеличат риска от високо кръвно налягане и диабет. А хората, които имат затлъстяване или по-високо тегло, имат и значително по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това се случва поради редица причини:

• По-високото тегло евентуално ще доведе до високо кръвно налягане, което може да увреди сърцето, когато не се управлява правилно. Това е основен рисков фактор за инсулт, сърдечна недостатъчност и коремна артериална аневризма.

• Излишното тегло увеличава риска от предсърдно мъждене, което може да доведе до инсулт, сърдечна недостатъчност и други усложнения.

• Затлъстяването може да причини инсулинова резистентност, което води до преддиабет или диабет – известен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Начини да живеете и да се храните с грижа за сърцето

Ако не сте успели да се контролирате по време на Коледа, Нова година и предстоящите януарски празници, и сте изяли голямо количество храна, опитайте се да прекарате колкото се може повече дни възможно най-активно. Подходяща е всякаква физическа активност – плуване, каране на ски, бързо ходене (за щастие, времето е подходящо). Физическата активност ще помогне да се справите с неприятните симптоми на преяждането – подуване и тежест в стомаха.

 

Старайте се да приемате повече течности, за да коригирате последствията от преяждането

 

Избирайте такива като вода, зелен чай, вода с лимон. Храносмилателната система трябва да се разтовари максимално – не яжте храни, съдържащи голямо количество наситени животински мазнини. Изключете консумацията на червени меса. Ако е възможно – организирайте профилактичен вегетариански ден – яжте зеленчуци, плодове, салати. Обикновено симптомите трябва да изчезнат сами. Ако състоянието не се подобри (това се случва по-често при хора с хронични заболявания), тогава трябва да се свържете с лекар, за да предпише или коригира лечението.

Необходимо е спешно да се консултирате с медицински специалист, ако здравето ви рязко се влоши или се появят остри симптоми, които преди не сте усещали. Това може да бъде болка във всяка локализация (предимно в корема). При пациенти с хронична сърдечна исхемия може да възникне пристъп на стенокардия поради преяждане. Следователно, болката в гърдите и в ретростерналната област не трябва да се пренебрегва.

Внимателно следете състоянието си – появата на остра остра болка с продължителност над 10-15 минути, която не намалява, е повод за консултация или обаждане на лекар. Други причини за търсене на медицинска помощ са остра диария, гадене и повръщане, треска, черни или кървави изпражнения, тежки симптоми на интоксикация, силна слабост, замаяност, при която е невъзможно да станете от леглото, както и втрисане.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *